DTK: Êzidî kadınlar için seferber olunmalı

DTK, Şengal'de 5 yıl önce büyük insanlık suçunun işlendiğine dikkat çekerek, Türk devletinin tehditlerinin de sürdüğünü vurguladı. DTK, DAİŞ'in elindeki Êzidî kadınlar için seferberliğe çağırdı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Şengal Katliamı'nın 5. yıl dönümü vesilesiyle, bugün yazılı bir açıklama yaptı.

'ÇAĞIN EN BÜYÜK İNSANLIK SUÇU!'

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"DAİŞ çeteleri Ortadoğu gericiliğinin teşviki ve himayesinde, 5 yıl önce, 3 Ağustos 2014'te Êzidî Kürtlerin kadim ve kutsal toprakları Şengal’e saldırarak büyük bir katliam gerçekleştirmiştir. Binlerce Kürt Êzidî kadını DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılarak köle pazarlarında satılmış, çok ağır ve sistematik işkencelere, tacizlere ve tecavüzlere maruz bırakılmışlardır. Yüz binlerce Êzidî, anavatanlarından göç etmek zorunda kalmış, Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın birçok ülkesine savrularak, oluşturulan kamplarda büyük trajediler yaşamak zorunda bırakılmışlardır.

Şengal’de Êzidî Kürt halkına, özellikle de kadınlarına yapılan bu zulüm çağımızın en büyük insanlık suçu ve ayıbıdır.

Halkımızın ve belediyelerimizin katkılarıyla oluşturulan kamplarda kısmen de olsa bir yaşam ortamı oluşturmaya çalışan Êzidî topluluğu, özellikle Kürdistan’daki belediyelere kayyumlar aracılığı ile el konulması sonrasında büyük ve ağır baskılara maruz bırakılmış, horlanmış, açlıkla terbiye edilmeye çalışılmış, adeta intikâm alırcasına bir muameleye tabi tutulmuşlardır.

Ancak, DAİŞ terörü ve katliamına rağmen Êzidî halkımız, direnmekten ve kendi anavatanını korumak, onu özgürlüğüne kavuşturma inancından da vazgeçmemiştir.

Êzidî Kürt kadınlarının öncülüğünde oluşturulan öz savunma güçlerinin büyük direnişi ve mücadelesi ile Şengal DAİŞ çetelerinden temizlenmiştir."

'ŞENGAL'LE İLGİLİ TEHDİTLER SÜRÜYOR'

Ortadoğu gericiliğinin Şengal’le ilgili saldırgan politikalarının, farklı biçimler alarak sürdürülmek istendiğine dikkat çekilen açıklamada, "Son bir yıldır TC devleti ve AKP-MHP ittifakının Şengal’e müdahale hazırlıkları ve açıklamaları da bunun bir sonucudur.

Şengal’de Êzidî halkının kendi öz gücü ve iradesine dayanarak, daha demokratik bir yönetim oluşturması, Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu gericiliğini rahatsız etmektedir" denildi. Devamında, "Êzidî halkının Şengal’de yaşadığı insanlık trajedisinin baş sorumlusu da bu zihniyettir" vurgusunun yapıldığı DTK açıklamasında, şunlar da kaydedildi:

'BU AYINA SON VERELİM; KADINLAR İÇİN SEFERBER OLALIM'

"Ancak tarih ve insanlığın tanıklığında Êzidî halkımız, Şengal ve Rojava başta olmak üzere tüm Ortadoğu’ya ışık tutacak siyasal ve toplumsal gelişmelere öncülük etmektedirler.

Şengal’de kaçırılan binlerce Kürt kadınının akıbetinden, aradan 5 yıl geçmesine rağmen hâlâ haber alınamaması, bunların özgürlüklerine kavuşturulmaması insanlığın bir utancı ve kara lekesi olarak durmaktadır. DAİŞ çetelerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen uluslararası ve bölgesel güçler ve tüm demokratik kurum ve kuruluşlar, bu ayıbın temizlenmesi ve kaçırılan Êzidî Kürt kadınlarının bir an önce kurtarılmaları için seferber olmalıdırlar.

Halkımız ve onun bütün kurumları başta olmak üzere bütün insanlığın, Êzidî halkımızla dayanışma içerisinde olması, onları yeni fermanlarla yüz yüze bırakmamak için yaşamın her alanında mücadele içinde olması tarihi bir insanlık görevi ve sorumluluğudur."