DSİ kanalı, ölüm kanalı oldu

Van’ın Erciş ilçesinin Salihiye Mahallesi'nde geçen sulama kanalı, ölüm kanalına döndü. Sulama kanalı bugüne kadar onlarca çocuğun canını aldı.

Erciş'in Salihiye Mahallesi içinde geçen Devlet Su işleri (DSİ) kanalına giren veya düşen 100’den fazla çocuk boğularak yaşamını yitirdi.

25 bin insanın yaşadığı Salihiye Mahallesi'nde DSİ kanalı yılladır can alıyor. Onlarca çocuğun yaşamını yitirmesine neden olan kanal için bugüne kadar bir önlem alınmadı. Vatandaşların yaptığı tüm girişimler, hep sonuçsuz kaldı. Yaşamını yitiren çocukların aileleri ve mahalle sakinleri, DSİ’ye defalarca kanalın üstünün kapatılması için dilekçe verdi ama yetkililer sessiz kaldı. Çocukları yaşamını yitiren ailelerin DSİ’ye açtıkları davalar ise hep DSİ lehine sonuçlandı.

ÖLÜM KANALI AKIYOR

Onlarca çocuğun canına mal olan kanal, üstü açık olarak akmaya devam ediyor. Yaz mevsime ile birlikte çocuklar serinlemek için kanala girmeye devam ediyor. Kanal çevresinde bulunan her aile, bu acıyı yaşamış ve yine bu acıyı yaşamaktan korkuyor. ANF’ye konuşan mahalleye sakinleri, özetle şunları söyledi: “Sulama kanalı 60 yıldır mahalle içinde geçiyor. Her yıl birçok çocuk kanala girerek ya da düşerek yaşamını yitiriyor. 100'den fazla çocuk kurban edildi. Çünkü her yaz aylarında birçok çocuk kanala düşüyor ve yaşamını yitiriyor. Aslında bu çocukların katili devlettir. Çünkü göz göre çocuklarımız ölüyor. Devlet bu ölümleri bildiği halde ve bizim tüm çabalarımıza rağmen kanal için bir önlem almadı.”