Dört parça Kürdistan ulusal birliğe hazırlanıyor

Ulusal birlik tartışma platformu çalışmalarının startını veren KNK, 15-16 Temmuz'da yapılacak çalıştayın hazırlıklarını tamamladı.

Kürdistan Ulusal Birlik Çalıştayı (Şêwra Yekîtiya Neteweyî ya Kurdistanê) 15-16 Temmuz tarihleri arasında güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde yapılacak. Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) 12 Haziran'da Süleymaniye'de yaptığı basın açıklamasıyla ulusal birliğin tartışılacağı ortak bir platformun startını verdikten sonra Başûr (Güney), Bakûr (Kuzey), Rojava ve Rojhilat Kürdistanı'nda onlarca parti, örgüt, siyasi çevre ve şahısla görüşmeler gerçekleştirdi.

12 HAZİRAN'DA BAŞLAMIŞTI

KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade başkanlığındaki KNK heyeti, 12 Haziran'da Süleymaniye'de yaptığı basın açıklamasında, "Ortadoğu ve Kürdistan’ın içinden geçtiği hassas süreçte bizler de Kürdistan Ulusal Kongresi  olarak tüm siyasal partilere tarihi bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bu tarihi görev hepimizin önünde durmaktadır. Bugün Kürdistan’daki bütün halkların, inançların, mezheplerin ve dinlerin Kürdistan’ın ulusal birliğine ihtiyacı vardır. Kürt halkının makus tarihini yaşamaması ve bir kez daha Kürdistan’ın viraneye dönmemesi için bu ulusal bir görevdir" diyerek çalışmalarının startını vermişti.

'TÜM PARTİLER OLUMLU YAKLAŞIM GÖSTERDİ'

KNK'nin oluşturduğu heyetlerin Kürdistan'ın dört parçasında faaliyet yürüten tüm Kürt partilerinin merkez ve temsilciliklerine yaptığı ziyaretlerde "ulusal birlik, ulusal birliğin önemi ve ulusal strateji" konularında görüş alışverişinde bulunulurken, siyasi partilerin öneri ve eleştirileri de KNK heyetleri tarafından ortak tartışma platformunda görüşülmek üzere not edildi. Görüşmelere ilişkin ajansımıza bilgi veren KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade, "Görüştüğümüz tüm siyasi çevre ve şahıslar, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ışığında Kürt halkının birliğinin aciliyetine vurguda bulundu. Aynı zamanda yöntem konusunda önerileri oldu. Bizler de bunları not ettik" dedi.

PLATFORM TARİHİ AÇIKLANDI

Güney Kürdistan'da Hewlêr ve Süleymaniye, Kuzey Kürdistan'tan Amed ve Rojava'da ise Cizîrê, Kobanê ve Efrîn kantonlarında yapılan görüşmelerde parti ve örgütlerin ulusal birlik çalışmalarına olumlu yaklaşmaları neticesinde KNK de 3 Temmuz'da bir basın toplantısı düzenleyerek ulusal birliği tartışma platformunun tarihini açıkladı. Süleymaniye'de düzenlenen basın toplantısında "Kürdistan’ın dört parçasından 300 ile 350 arasında delegenin katılımıyla Kürt ulusal birliği tartışma platformunun Süleymaniye’de yapılacağı" duyuruldu.

AYDIN VE YAZARLARLA GÖRÜŞME

Bir yandan siyasi partilerle görüşme gerçekleştiren KNK, diğer yandan Kürdistan'ın dört parçası ile Avrupa'daki aydın, yazar, gazeteci, akademisyen, kanaat önderi, hukukçu ve tanınan şahsiyetle görüşmeler gerçekleştirerek, söz konusu kişilerin de görüş, öneri ve eleştirilerini aldı. Siyasi partilerin yanı sıra toplumsal kesimlerle de görüşen KNK, Kürdistan'ın dört parçasındaki bin 500'ü aşkın isimle ulusal birlik için fikir alış verişinde bulundu.

DÖRT PARÇADAN AYDINLAR OLACAK

KNK, Güney Kürdistan heyeti Duhok, Hewlêr, Kerkük, Halepçe ve Süleymaniye vilayetlerinde aydın, yazar, akademisyen kanaat önderi, sivil toplum temsilcisi ve dêrîn pêşmergeleriyle toplantılar düzenlerken, Rojhilat Kürdistan'ından aydın ve kanaat önderleriyle de görüşmeler gerçekleştirildi. Rojava ve Kuzey Kürdistan da eş zamanlı olarak çalışmalarını yürüten KNK’nin bir diğer heyetleri de yüzlerce isimle ulusal birlik için temas sağladı, görüş ve önerilerini aldı.

KÜRDİSTAN'DAKİ FARKLILIKLAR DA YER ALACAK

Heyetler sadece siyasi çevreler, aydınlar, kanaat önderleriyle sınırlı bir çalışma yürütmedi. Ulusal birlik platformunda tüm farklılıkların ifade bulmaları için heyetler, aynı zamanda farklı inanç ve kültüre sahip Êzidî, Kakai, Hewramî, Şabek, Feylî, Alevî, Yaresan ve özgünlükleri olan diğer kesimlerle de görüşmeler gerçekleştirdi. KNK üyesi Ferhat Dostki özgünlükleri olan Kürt kesimlerle yaptıkları görüşmelerde onların da katılımlarını istediklerini belirterek, "Diğer görüşmelerimiz gibi burada verimli tartışmalar yürütüldü. Bu kesimler de toplantıya katılacaklarını belirttiler" diye kaydetti.

300-350 DELEGE KATILACAK

Kürdistan'ın dört parçası ve Avrupa'da yapılan bir aylık çalışma sonrası 15-16 Temmuz tarihlerinde Süleymaniye'de yapılması beklenen ulusal birliği tartışma platformuna 300 ile 350 delegenin katılması bekleniyor. Dostki'nin verdiği bilgiye göre, "toplantıya katılacak delegelerden 150 ile 180'inin siyasi partilerden, diğer delegelerin de aydın, yazar, akademisyen, kanaat önderi, bağımsız şahsiyetler ve farklı kesimlerden olması" bekleniyor. Öte yandan Dostki, siyasi parti ve örgütlerin delege isimlerini kendilerine ulaştırmaya başladığı bilgisini de paylaştı.

DAVETİYELER GÖNDERİLDİ

Yapılacak tartışma platformuna KNK'nin görüştüğü tüm siyasi parti ve kişilerin katılmaları içinde Kürtçe'nin Sorani ve Kurmanci lehçelerinde hazırlanan davetiyelerin gönderilmeye başlandığı belirtildi. Toplantının teknik çalışmaları hakkında da bilgi veren Dostki, "Davetiyelerimiz gönderilmeye başlandı. Toplantıyı yapacağımız salonda ise son hazırlıklar yapılıyor" dedi.

TEK GÜNDEM BİRLİK OLACAK

İki gün sürecek platformda tek gündemini ulusal birlik olacağı öğrenildi. Toplantının içeriği hakkında ajansımıza konuşan KNK Eşbaşkan Yardımcısı Tahir Kemalizade, tek gündemlerinin ulusal birlik olacağını kaydederek, "Bizim için şu anda her şeyden önce ulusal birliğin sağlanması geliyor. Burada KNK'nin yapacağı açılış konuşmasının ardından iki gün boyunca ulusal birlik konuşulacak. Her parti ve şahısın orada söz alarak görüş, öneri ve eleştirilerini dile getirmesini bekliyoruz. Bu toplantıyı Kürt parti ve örgütleri bir araya gelerek kendi aralarındaki sorunları da konuşma fırsatı yakalayacağı için önemli bir zemin olarak görüyoruz" diye belirtti.

KNK'NİN GÖRÜŞTÜĞÜ PARTİ VE ÖRGÜTLER

KNK ulusal birlik çalışmasının startını verdikten sonra yoğun bir iç diplomasi trafiğine başlayarak, 57 siyasi parti ve örgüt, onlarca dernek, sendika, hareket ve oluşum ve dört parçadan bin 500'ü aşkın aydın, akademisyen, yazar, kanaat önderi ve bağımsız şahsiyet ile görüştü. KNK heyetleri 12 Haziran'dan bu yana Kürdistan'ın dört parçasından şu parti ve örgütlerle görüşmeler gerçekleştirdi:

GÜNEY KÜRDİSTAN

1- Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK)

2- Goran (Değişim) Hareketi

3- Komela İslami Partisi

4- Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)

5- Kürdistan Emekçiler Partisi (Hizbî Zehmetkêşan)

6- Yekgirtu İslami Partisi

7- Kürdistan Komünist Partisi

8- Bizûtneweyî İslami

9- Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK)

10- Kürdistan Halkı Demokratik Hareketi

11- Kürdistan Demokratik Ulusal Birlik Partisi (YNDK)

12- Tevgera Azadi

13- Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi

14- Bereyî Demokrasi û Gel

15- Reftî Çaksazi Sosyalist

16- Partiya Parezgeran

17- YRDK

18- BDGK

19- Hizbî Rizgari Kurdistan

20- Bizûtneweyî Rizgarî Demokratî Kurdistan

21- Partiya Neteweyî Kurdistan

22- Hizbî Pêşkeftinxwazî Kurdistan

23- Bizûtneweyî Aştîxwazî Kurdistan

24- Parti Souzi Kurdistan (Yeşiller)

KUZEY KÜRDİSTAN

25- Demokratik Toplum Kongresi (DTK)

26- DDKD

27- Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)

28- Halkların Demokratik Partisi (HDP)

29- Partiya Sosyalîstên Kurdistan (PSK)

30- Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP)

31- Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP)

32- Partiya Azadiya Kurdistan (PAK)

33- HAK-PAR

34- NÛBIHAR

35- Azadi Hareketi

36- DİTAM

ROJHILAT KÜRDİSTANI

37- İran Kürdistanı Devrimci ve Emekçiler Partisi – Komala

38- İran Komünist Partisi – Komala

39- İran Komünist Partisi – Komala

40- Doğu Kürdistan Demokratik Toplum Kongresi'ni (KODAR)

41- Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK)

42- İran-Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ)

43- Kürdistan Demokrat Partisi (HDK)

44- Kürdistan Özgülük Partisi (PAK)

45- Sazûman Hareketi

ROJAVA KÜRDİSTANI

46- Suriye Kürtleri Ulusal Cephesi (Beş partiden oluşuyor)

47- Suriye Kürtleri Demokrat ve Solcular Birliği (Beş partiden oluşyor)

48- Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi

49- Demokratik Birlik Partisi (PYD)

50- Kürdistan Kardeşlik Partisi

51- Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS)

52- Kürdistan Özgürlük Partisi

53- Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM - Altı partiden oluşuyor)

54- Kongreya Star

55- Partiya Yekîtiya Netewî a Azad

56- Kürt Aşiretleri Meclisi

57- Êzidî Evî.