Diyar Xerib için Kandil’de büyük tören

İşgalci Türk devletinin Kandil’e yönelik saldırısında hayatını kaybeden KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerib ile iki gerilla için görkemli bir tören düzenlendi.

KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Diyar Xerîb (Helmet) ile Murat Gündüz (Devran) ile Abdulkadir Aslan (Şahin Dicle) adlı gerillalar, 5 Temmuz günü düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Her üç gerillanın defnedildiği Kandil’deki Mehmet Karasungur Şehitliği’nde görkemli bir tören düzenlendi. 

Sabah saatlerinde Güney Kürdistan’ın birçok kentinden gelen binlerce kişi önce Raperin bölgesinde buluştu. Maxmur kampından katılmak isteyen kitleyi ise Hewlêr’de KDP tarafından engellendi.

Binlerce kişi Raperin bölgesinden yüzlerce araçlık konvoyla Kandil’e ulaştıktan sonra yürüyüş başladı.

Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Diyar Xerib, Şehit Dr. Sirwan ve Şehit Viyan Soran’ın fotoğraflarınının yanısıra PKK ve KCK bayrakları taşındı.

Yürüyüşte sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Heval Helmet Namire/ Heval Helmet ölümsüzdür”, “Şehîd namirin” ve işgal karşıtı sloganlar atıldı.

Kadınların ön safhalarda yer aldığı yürüyüşe Xerîb’in kız kardeşi de katıldı. Şehitliğe ulaşan kitle ve şehit aileleri, mezarlara gül bıraktı. Şehitlikte saygı duruşu yapıldı ve Ey Raqîb marşı okundu.

Daha sonra başlayan törende PKK Güney Kürdistan Şehit Aileleri Komitesi’nin mesajı okundu. Mesajda, “Helmet yoldaş, ihanete karşı her zaman direnişi temsil etti. Halk için öncü bir devrimciydi” denildi.

KCK Genel Başkanlık Konseyi’nin mesajı da gazeteci ve yazar Hesen Cudi tarafından okundu. Başkanlık Konseyi, “Helmet yoldaşın ailesi, Önder Apo ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Kanımızın son damlasına kadar şehitlerimizin izinde yürüyüp amaçlarını zafere ulaştırmanın sözünü veriyoruz. Düşmanların amacı Kürt halkının kazanımlarını yok etmektir. Helmet yoldaşa yönelik saldırı işbirlikçi güçlerin işbirliğiyle gerçekleşmiştir” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Helmet yoldaş, işgale ve ihanete karşı bir yol bulmak amacıyla genç yaşında bir arayış içine girerek, Önder Apo’nun fikirlerini yegane yol olarak seçti. Diyar Xerîb yoldaşa layık olmak için Kürdistan’ın işgal altında kalmasına izin vermeyeceğiz. Apocu Hareket bir intikam hareketidir. Haki ve Kemallerle başlayıp, Helmetlerle devam edecek. Helmet yoldaşın intikamını mutlaka alacağız” ifadeleri kullanıldı.”

KCK Yürütme Konseyi üyesi Besta Fırat da törene katılarak bir konuşma yaptı. Fırat “İntikam yemini ediyoruz. Çünkü Helmet yoldaş Başurê Kürdistan halkı ve demokratik ulusun öncüsüydü. Önder Apo’nun direnişçi öğrencisiydi. Helmet yoldaş dört parça Kürdistan’ın ulusal sembolüydü ve Kürdistan’ın tüm parçalarında emeği vardı. Kürdistan’da ulusal bir çizgiyi geliştiren Helmet yoldaş, düşmanların koyduğu sınırları yüreğinden ve beyninden çıkarıp atmıştı. Kendisini Kürt ulusal birliğinin sembolü olarak ilan ediyoruz” diye belirtti.

Besta Firat, Güney Kürdistan halkının Diyar Xerîb’i sahiplendiğine dikkat çekerek, “Günlerdir ayaktasınız. Helmet yoldaşı sahiplenmenizi selamlıyoruz, kutluyoruz. Dört parça Kürdistan’dan Helmetler çıkacak. Helmet yoldaşın annesini ve ailesini saygıyla selamlıyoruz. Şehitlerimizin intikamını alacağız” ifadelerini kullandı.

Tören PKK, Diyar Xerîb’in ailesi, Başurê Kürdistanlı din alimleri ile Tevgera Azadî’nin mesajlarıyla devam etti.