Digor kayyum aralığına son verecek

Digor halkı, BDP ve DBP’nin son iki seçimi aldığı, ancak AKP-MHP iktidarının kayyum atayarak tüm hizmetleri sekteye uğrattığı belediyesini yeniden yönetmeye hazırlanıyor.

HDP Digor Belediyesi Eşbaşkan adayları Mustafa Özyağcı ve Güljin Kaya, 31 Mart’tan sonra artık Digor halkının belediyeyi yöneteceğini söyledi.

Digor 1953’te ilçe yapıldı ve devlet tarafından hep sürgün yeri olarak görüldü. 2009’a kadar devlet tarafından hep tecrit altında tutuldu. 14 Ağustos 1993’te devletin koruculuk dayatmalarını protesto etmek ve PKK'nin kuruluş yıl dönümünü kutlamak amacıyla 20'yi aşkın köyden binlerce kişi Kocaköy (Nexşan) köyünde bir araya gelerek Digor'a doğru yürüyüşe geçince katliam yapıldı. Aralarında çocuk, yaşlı, kadın ve gencin olduğu binlerce kişinin önünü Digor'a 2 kilometre kala kesen Türk güçleri, yaylım ateşine tuttu; 5'i çocuk 17 kişi şehit oldu, yüzlerce kişi ise yaralandı.

Direnişiyle ve yaşadığı acılarıyla Kürt tarihine damga vuran Digor’un kaderi, 2009’da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 2014’te ise Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) kazanmasıyla değişti. İlçe ilk defa BDP ve DBP döneminde hizmet gördü. İlçenin alt yapısı tamamlandı, ilçe temiz içme suyuna kavuştu. Yapılan hizmetlerle ilçenin çehresi değişti.

AKP’nin kayyum rejimi Digor’da uygulandı ve belediye gasp edilerek kayyum atandı. 31 Mart’ta da HDP’nin kazanacağı kesin gözüyle bakılıyor. HDP Digor Belediyesi Eşbaşkan adayları Mustafa Özyağcı ve Güljin Kaya, Digor halkı tarafından sahiplenmiş durumda.

HALKA RAĞMEN DEĞİL, HALKLA BERABER

HDP Digor Belediyesi Eşbaşkan Adayı Güljin Kaya, Digor’da iddialı olduklarını belirterek, halkla beraber belirledikleri önceliklere göre çalışacaklarını söyledi. Kadın kooperatifleri kuracaklarını, köyden gelen kadınlar için kadın cafesi ve ücretsiz kreş açacaklarını kaydeden Kaya, şöyle konuştu: “Belediyelerimizin ilk hedefi, yerelde demokrasiyi hayata geçirerek halka rağmen değil, halkla beraber proje geliştirip halkın ihtiyaçları temelinde projeleri hayata geçirmektir. Yukarıdan doğru işleyen belediye anlayışına karşı, ilçedeki her bireyin katılımcı bir anlayışla kendini var ettiği, demokratik ekolojik kadın eksenli şeffaf ve halkçı bir belediye anlayışını esas alacağız.”

HALK BÜYÜK DESTEK VERİYOR

Eşbaşkan Adayı Mustafa Özyağcı ise Digor'da seçim çalışmalarının oldukça iyi geçtiğini ve halkın büyük destek verdiğini söyledi. Özyağcı, “Kayyum tarafında yönetilen şu anki belediyede hantal bir yapı bulunuyor. Aylardır sokaklar pislikten geçilmiyor. Her sokak başında birikmiş çöpler ve delik deşik yollar mevcut. Belediyenin kimin tarafından yönetildiği belli değil. Digor'da halkın yaşadığı en belirgin sorunların başından altyapı eksikliği ve yol sorunu geliyor. Halk, hizmetin yerele yönelik yapılmamasından oldukça rahatsız. Halkın talepleri, demokratik, özgürlükçü ve eşit paylaşımcı bir belediyeciliktir. Herkese aynı şekilde hizmetin götürülmesi. Kadınların katılımının olduğu bir yönetim. Birlikte üretilen ve birlikte yönetilen bir anlayışın geliştirilmesi önceliğimiz olacaktır” şeklinde konuştu.

KAYYUM HİZMETİ DURDURDU

Kayyumla birlikte Digor'da hiçbir temel hizmetin yerine getirilmediğini dile getiren Özyağcı, şunları söyledi: “Öncelikli olarak ara sokakların temizlenip asfaltlanması ve sokak kopeklerinin barınağa taşınması, çevre düzenlenmesinin acilen yapılması lazım. Daha demokratik, şeffaf, eşit hizmet, ilkeli ve halkın katılımının olduğu yeni bir belediyecilikle Digor'u yöneteceğiz. Orta vadede 2 taziye evini hayata getireceğiz. Zabıta ve itfaiye ekiplerini kuracağız. Kadın kurslarının yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Düğün salonu ve 25 yatak kapasiteli otel yapmayı planlıyoruz. Sokak kopeklerine barınak yapacağız. Sosyal sorumluluk projeleri geliştireceğiz.”