Devletin yeni baskı unsurları: Kırgız korucular

Devlet tarafından Erciş ilçesinde Gelêye Zilan bölgesinde onlarca köyün toprağı gasp edilerek yerleştirilen Kırgızlar, Kürt köylerinde baskı unsuru olarak kullanılıyor.

Kenan Evren döneminde Kürdistan'ın demografisini değiştirmek amacıyla yüzlerce Kırgız Türk’ü Van’ın Erciş ilçesinde bulunan Gelêye Zilan bölgesinin en verimli topraklarına yerleştirildi. Buraya yerleştirilen Kırgızlar daha sonra PKK'ye karşı korucu, bölgedeki Kürtlere karşı da baskı unsuru olarak kullanıldı.

ZİLAN DİRENİŞ GELENEĞİ HALEN DEVAM EDİYOR

Zilan bölgesi, verimli toprakları, yemyeşil ormanları, kaynak suları ile bir doğa harikası. Zilan bölgesi stratejik olarak önemli konuma sahip. Erciş, Patnos, Çaldıran, Muradiye, Doğubayazıt, Diyadin ilçelerinin tam ortasında bulunan Zilan bölgesi, özellikle Aladağlar ve Tendürek dağını da bünyesinde bulunduruyor.

DEVLET, DEMOKRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRMEK İÇİN KIRGIZLARI KÜRDİSTAN'A GETİRDİ

Zilan bölgesinde bulunan onlarca köy, devletin tüm baskı ve şiddetine rağmen koruculuğu kabul etmeyerek, halkına ve geçmişine ihanet etmedi. Devlet, Zilan bölgesinin direniş tarihini bildiği için bölgenin demografik yapısını değiştirme yoluna gitti. Bu amaçla 1982’de darbeci Türk Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Zilan Bölgesine Kırgız Türkleri getirildi. Zilan katliamında devletin el koyduğu topraklara yerleştirildiler. Buraya yerleştirilen Kırgızlar daha sonra korucu yapıldı. Koruculuğu kabul eden Kırgız Türkleri, köy ve yayla baskınları, insanların hayvanlarını zorla alma, yol kontrollerinde köylülerin mallarına el koyma gibi birçok yasadışı olaya katıldı.

OPERASYONLARDA ÖZELLİKLE KIRGIZ KORUCULAR KULLANILIYOR

Özellikle son zamanlarda yaşanan yoğun çatışmalar nedeniyle başta Tendürek, Aladağlar, Zilan bölgesinin yaylarına ve köylerine yoğun operasyonlar düzenleniyor. Operasyonlar nedeniyle Zilan köyleri sık sık baskına uğruyor ve köylüler gözaltına alınıyor. Bölgedeki operasyonlara ise özellikle Ulupamir Kırgız köyü korucuları kullanılıyor. Özel birlik konumunda olan Kırgız korucuları bölgedeki Kürtlere yoğun baskı uyguluyor.

Zilan bölgesinde bulunan tüm yaylalar yasak olduğu için, köylüler hayvanlarını yaylara çıkartamıyor. Devlet, Zilan’ın en verimli toprakları Kırgız Türklerine verdiği için, halkın hayvanlarını otlatacak yer bulamıyor.

ANF’ye konuşan köylüler ise, devletin son zamanlarda bölgede yoğun baskı uyguladığını söyledi. Hemen hemen her gün bir köye baskın yapıldığını belirten köylüler, her baskında birçok kişinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını ifade etti. Köylüler, baskınlar sırasında devletin özellikle Kırgız korucularını kullandığını dile getirdi.