Devlet Van'ın tarihi yapılarını ticarethaneye çevirdi

Devlet, Van’da bulunan tüm tarihi yapıları adeta ticarethaneye çevirdi. Havaların ısınmasıyla tarihi yapıları ziyaret edenlerden ücret alınıyor.

Van şehri; tarihi yapıları, Van Gölünün muhteşem güzelliği, vadileri, şelaleleri ve doğal güzellikleriyle herkesi kendisine hayran bırakıyor. Bu özelliklerinden dolayı Van’ı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Bu tarihi yerlerin başında Van Gölü içinde bulunan Akdamar Adası, Akdamar Kilisesi, Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Yedi Kilise, Muradiye Şelalesi, Deliçay Çay üzerinde bulunan ve balık göçünün yoğun şekilde olduğu Balık Bendi, eski Van Şehir ve daha birçok yer ziyaretçi akınına uğruyor.

VAN ŞEHRİ, AÇIK BİR HAVA MÜZESİNİ ANDIRIYOR

Binlerce yıllık geçmesi ile birçok medeniyetin iz bıraktığı Van şehri, açık bir hava müzesini andırıyor. Özellikle Kürtler, Ermeniler ve birçok halk Van’da binlerce tarihi yapı bıraktı. Bu tarihi yapıların büyük bölümü yok olurken, bir kısmı bölgede uygulanan politikalar nedeniyle yıktırıldı. Ayakta kalabilen tarihi eserlerin ise çoğu harabe şekilde olsa da günümüze kadar geldi. Günümüze kadar ayakta kalan bu tarihi yapılara halk yoğun ilgi göstererek, ziyaret ediyor. Bölge halkının tarihi ve doğal yapıları günümüzde devlet tarafından ticarethane çevrildi. Van’da bulunan bu yapılar ücret ödenmeden ziyaret edilmesi yasak. Uygulanan ücretlerden dolayı birçok kişi bu yapıları ziyaret edemezken, bir kısmı da tepki göstererek ziyaret etmiyor.

ÜCRET ALINMASINA TEPKİ

Özellikle Van turizmi için çok önemli bir yere sahip olan Akdamar Adası ve kilisesi, Van Kalesi, Hoşap Kalesi ve Muradiye Şelalesi yoğun şekilde ziyaret ediliyor. Bu yerlerin girişlerinde güvenlik görevleri bırakılarak insanlardan ücret alınıyor. Van’dan Akdamar Adasına giden bir kişi en az 50 lira harcıyor. Van’da 40 kilometre uzakta bulunan Akdamar adasına gitmek için servis ve vapur ücretinin yanı sıra bir de adada giriş parası alınıyor. Van Kalesi ziyaret etmek için 10 lira, Akdamar adasına gitmek servis, vapur ve giriş parası için 50 lira, Hoşap Kalesi ve Muradiye Şelalesi'nden de para alınıyor. Alınan bu ücretlerden dolayı insanların çoğu bu yapıları ziyaret edemiyor. Bu tarihi yapılara devlet tarafından ticarethaneye çevrilmesine halk tepki gösteriyor.

'SANKİ BURALAR TİCARETHANE ÇEVRİLMİŞ'

Akdamar Adasına ziyarete gelen Vedat Şengül, devletin bu tarihi mekanların ziyaret edenlerden para almasına tepki gösterdi. Bu tarihi yapıları görmek için Adana’dan geldiğini belirten Şengül, Van’da ziyaret ettiği tüm yerlerde para vermek zorunda kaldığını belirterek, "Van çok güzel bir yer. Hem tarihi yapıları hem de doğası muhteşem. Ben ve ailem bu amaçla birkaç defa Van’a geldik. Daha önceleri bu yapıları ziyaret ettiğim de ücret alınmıyordu. Bu yıl Van'a geldiğimde her tarafı ücretli yapmışlar. Sanki buralar ticarethane çevrilmiş gibi" dedi.

'KENDİ EVİMİZE GİRMEK İÇİN PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORUZ'

Kocaeli’nden Van’a gelen Mustafa Aydemir ise, parası olmayanların bu yapıları ziyaret etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Bu tarihi yapıların halkın malı olduğunu dile getiren Aydemir, "Ben aslen Vanlıyım. Çocukluğumuzda bu yapıları ücretsiz ziyaret ederdik. Yıllardır Van’a gelemiyorduk. Bu yıl Van’a geldiğimiz için, çocukluğumuzda gezdiğimiz yerleri bir daha görmek istedik. Çocukluğumuzda serbest gezdiğimiz bu yerler artık paralı olmuş. Ben inanıyorum ki alınan paralar buralar için kullanılamıyor. Bu yapıların sahibi biziz. Kendi evimize girmek için para ödemek zorunda kalıyoruz" dedi.