Deprem konutları cezaevine döndü

Van merkez ve ilçelerinde yapılan deprem konutlarına MOBESE kameraları takılmasına tepki gösteren halk, konutların açık cezaevine döndüğünü belirtti.

Van merkez, Edremit, İpekyolu, Tuşba ve Erciş ilçelerinde yapılan deprem konutlarının giriş ve çıkışlarının yanı sıra tüm cadde ve sokaklarına Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kameraları takıldı. TOKİ konutlarının bulunduğu alanlara 365 derece dönebilen ve geniş bir alanı görüntüleyebilen kameraların takılmasına Vanlılardan tepki geldi. Kameraların güvenlik amacı ile takılmadığını dile getiren Vanlılar, devletin özel hayatı ihlal ettiğini vurguladı.

Her koşulda Kürt halkını mağdur eden devlet ve AKP hükümeti, şimdi de deprem konutlarını cezaevine dönüştürdü. Ailecek sokağa çıkıp gezemediğini dile getiren Vanlı bir yurttaş tepkisini şöyle dile getirdi: "Devlet, konutların giriş ve çıkışlarına MOBESE taktığı gibi, şimdi de ara sokaklara bile kamera taktı. Bazın kameralar evlerimizin içini bile göre biliyor. Camlarımızı açamıyoruz. Bu MOBESE’lerin amacı kesinlikle güvenlik amacı değildir. Özel hayat ihlalidir. Biz sokaklarımızda MOBESE kamera istemiyoruz. Özel hayatımız kalmadı. Bir an önce MOBESE kameraları kaldırılsın."

YÜZLERCE DEPREMZEDENİN KONUTU ELİNDEN ALINDI

Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde 7.2 ve 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi yaşamını yitirdi, 4 binin fazla kişi de yaralandı. Depremlerde Van’da 30 binden fazla bina yıkıldı, on binlerce konut ise ağır hasar gördü. Depremden sonra Kürt halkının ve dünya haklarının gönderdiği yardımlarla Erciş ilçesi ile Van’ın Edremit, Kalecik, Kevenli, Bostaniçi ve Toprakkale’de 15 binden fazla konut yapıldı. 30 bine mal edilen konutlara depremzedelere 80 bin liraya zorla satıldı.

Deprem konutlarına yerleştirilen binlerce depremzede, TOKİ’ye borcunu ödeyemediği için icralık oldu. Bankalara ve devlete borcunu ödemeyen yüzlerce depremzedenin konutu zorla elinde alındı. TOKİ deprem konutlarının giriş ve çıkışlarında olduğu gibi tüm cadde ve ara sokaklara bile MOBESE kameraları takıldı.