Son Dakika: Stêrtk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Cizre ve Gever’de Newroz: Direnişin kalesiyiz!

Cizre ve Gever'deki Newroz etkinliklerinde direniş mesajı verildi.

CİZRE

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Bozalan Tesisleri’nde, “Her yer direniş her yer Efrîn” sloganları ile başlayan coşkulu Newroz kutlaması devam ediyor. Dolup taşan alana kitlenin akışı sürüyor. Roboskî Katliamı’nda katledilen 34 sivilin aileleri, Kuşkonar ve Koçağaçlı katliamlarında yaşamını yitirenlerin aileleri, Cizre’de diri diri yakılan insanların aileleri ve yakınlarının katıldığı Newroz alanında, tecrit, işgal, baskı, tutuklama ve OHAL uygulamalarına tepki gösterildi.

Alanı dolduran on binler, hep bir ağızdan seslendirdikleri ezgiler eşliğinde halay çekmeye devam ediyor.

Newroz Tertip Komitesi’nden HDP İlçe Eş Başkanı Ali Akdeniz, kitleyi selamladı. Akdeniz, “Sizin alanı doldurduğunuz sıcaklık, her şeye bedel” diye belirtti. Ardından tutuklu siyasetçiler, rehin tutulan HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, DBP eş genel başkanları Mehmet Arslan ve Sebahat Tuncel, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in Newroz için gönderdiği mektuplar okundu. DBP Şırnak İl Eş Başkanı Yakup Barkın da kısa bir konuşma yaparak, Botan’ın direniş kalesi olduğunu vurguladı.

HDP PM üyesi Resul Sadak ise Botan halkının faili meçhul cinayetler, yasak ve yıkıma rağmen ayakta olduğunu hatırlatarak, “Newroz öncesi yüzlerce kişiyi gözaltına alarak, katılımı engellemek istedi. Botan her dönem başını kaldırmıştır" dedi.

Program, Van Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Xezal’ın ezgileri ile devam ediyor.

GEVER

Hakkari'nin Gever (Yüksekova) ilçesinde de Newroz kutlamaları başladı. Sabahın erken saatlerinde köy, mahalle ve ilçe merkezinden halk alana akmaya başladı.

7'den 70'e katılımın yaşandığı Newroz alanına, "Azadiya jinê azadiya civakiyê ye" ile "Newroz pîroz be" pankartları asıldı. Kadınların renkli fistanları erkeklerin de şal û şepik ile geldiği alanda, HDP milletvekillileri Lezgin Botan, Dilek Öcalan DTK Divan Üyesi Selim Sadak, Barış Anneleri, TJA üyeleri de yerini aldı.

Polis ablukasına aldırış etmeyen halkın alana akışı ise devam ediyor.