Cizre'nin ihmal ve eksikliklerle dolu devlet hastanesi

Geçtiğimiz yıllarda ihmal sonucu ölümlerin yaşandığı Cizre Devlet Hastanesi’nde eksiklikler giderilmek yerine her geçen gün daha da artıyor.

Nüfusun büyük bir çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde uzun yıllardır var olan eksikler ve ihmalkarlıklar halkın sağlık düzeyini her geçen gün daha da aşağıya çekiyor. Hastanede çile sıra alma sıkıntısı ile başlıyor.

Tedavi olmak için gelen yüzlerce kişi sıra almak için saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Daha önceden alınan birçok randevunun da ertelendiği hastanede sık sık "Elektronik sistem çalışmıyor" gerekçesi ile fiş kesilmemesi hastanede kuyruğun daha da uzamasına neden oluyor. 140 bin nüfusa sahip ilçedeki hastanede, saatlerce ayakta beklemek zorunda kalan insanlar duruma tepkili.

YİNE BİR YANLIŞ İLAÇ VAKASI

Özellikle kadın hastalıkları ve doğum, göz poliklinikleri ve acil serviste eksiklikler yaşanırken, 182 numaralı hattan randevu almak isteyenler "Bütün doktorlar dolu, sıra yok" denilerek geri çevriliyor. Randevu almadan sabah erkenden hastaneye gidenler de "Randevusuz fiş vermiyoruz" denilerek geri gönderiliyor. Binlerce insanın başvurduğu hastanede doktorun yanı sıra teknik eksikler de mevcut. Yatak kapasitesi nedeniyle de hastaların üçte ikisi farklı hastanelere sevk ediliyor.

Hastanenin acil servis bölümü ise aylardır ‘tadilatta’ bulunuyor. Genişletilecek denilerek tadilata alınan ve 2 aydır kapalı olan bölüme başvuran hastalar, poliklinik kısmında bulunan Çocuk Servisi'nde tedavi ediliyor. Oda sayısının sınırlı olduğu bölüme gelen hastalar, saatlerce oluşan uzun kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. 5 aydır göz rahatsızlığı yaşayan ismini vermek istemeyen bir kişi, kendisine verilen yanlış ilaç nedeni ile az daha gözünden olacağını belirterek, "Gözlerim artık neredeyse görmüyor. Her geçen gün daha da kötüleşiyor. Okuyamaz hale geldim. Bu sıkıntıları doktora söylediğimde ise verdiği ilaçta bir sıkıntı olmadığını benim ilacı yanlış kullandığımı söyledi" diye konuştu.

'İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLMAMALI'

Hastaneye rahminde olan kistler için giden Elif Çağıl (21) ise kadın hastalıkları polikliniğinde yaşadığı sıkıntıları şu şekilde anlattı: "Onlarca hamile kadın kapı önünde kendilerine bakacak 1 tane doktoru bekliyordu. Benim rahatsızlığım onlara göre daha dayanılabilir olduğundan öncelik veriyorduk birbirimize. Koskoca Cizre’de hamile kadınlara bakacak 1 doktor var. O da yoğunluktan durumu çok ciddi ve acil olmayanları geçiştirip duruyordu. Bu daha ne kadar böyle devam eder bilmiyoruz ama insan hayatının bu kadar ucuz olmaması gerek."

Cilt problemi yaşayan bir diğer kişi ise "Haftalardır randevu bekliyordum. Sonunda randevu aldım ama bu sefer de doktorun acil bir işi çıktığından randevumu sonraki haftaya erteliyorlar" şeklinde tepki gösterdi. Geçtiğimiz yıllarda sokak köpeğinin ısırması sonucu Arafat Çağlar ve Feyruz Polat hastanenin ihmalkarlığı sonucu kucağındaki bebeği ile yaşamını yitirdi. Bu ölümlerle ile ilgili hastane için soruşturma başlatıldı fakat herhangi bir sonuç alınamadı.