Cizre’de ayakta kalan son ev de yıkılıyor

Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde onlarca kişinin yakılarak öldürüldüğü evlerin bodrumları üzerinde yükselen TOKİ konutları arasında kalan son ev de yıkılmak isteniyor.  

Mezopotamya Ajansı (MA)'nın konuya ilişkin geçtiği haber şöyle:

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sırasında onlarca kişinin yakılarak öldürüldüğü evlerin bodrumlarının bulunduğu bölgede, aylar öncesinden temeli atılan TOKİ konutlarının inşaatı sürüyor. Yanmış ve vücut bütünlüğünün kalmadığı onlarca cenazenin çıkarıldığı alanda ayakta kalan evlerden biri hariç hepsi, son bir ay içerisinde boşaltılarak yıkılmıştı.  

Hızla yükselen TOKİ konutlarının ortasında ayakta kalan 3 katlı tek evin yıkımı için de, polisler ve taşeron firma sahipleri ev sahibine Pazartesi gününe kadar süre verdi. Yasaktan hemen sonra yerleştikleri evlerinin yıkılmaması için direnen 21 nüfusluk Elçioğlu ailesi ise, söz konusu duruma tepkili.  

‘EVLERİNİ BOŞALTAN AİLELER PİŞMAN’

Yasaktan sonra hasar gören evlerini onardıklarını ve çok masrafa girdiklerini belirten Xezal Elçioğlu, daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kendilerine verilen dilekçelere imza atmadıklarını aktardı. TOKİ konutlarının ihalesini alan firma yetkilileri ile polislerin evden çıkmaları için sık sık kendilerine uyarıda bulunduklarını kaydeden Elçioğlu, “Ama biz çıkmadık. Verilen formlara imza atan birçok aile şuan pişman. Gittikçe aile sayısı azaldı. En son 3 aile kalmıştık. 2 aileyi de zorla çıkardılar” dedi. 

‘KİRALIK EV BULAMIYORUZ’

“Dilekçeleri imzalamazsanız arsanız da elinizden gider. Hiçbir masrafınızı alamazsanız” diye sürekli tehdit edildiklerini vurgulayan Elçioğlu, “2 gün önce de kapımıza gelen polisler evden çıkmamızı söylediler. Eşime, ‘evin önünü kepçe ile kazırız. Evden çıkamazsınız’ demişler” diye belirtti. Uzun bir süredir her ihtimale karşı kiralık ev aradıklarını söyleyen Elçioğlu, şunları söyledi: “Bir haftadır tüm şehri gezdim. Kimse ev vermedi. Nüfusumuz kalabalık olduğundan dolayı evlerini kiralamak istemiyorlar. Nereye gideceğiz?”