‘Ceylanpınar’da Kürtler için yaşamanın koşulları kalmadı’

Ceylanpınar’dan göç ettirilen Kürt aileler AKP’li belediye eliyle yaşam koşullarının ortadan kaldırıldığını belirterek, “Toprağımızı bırakmak zorunda kaldık” dedi.

Ceylanpınar’da AKP’li belediye başkanı öncülüğünde demografik yapının değiştirilmesi amacıyla devreye sokulan uygulamalar her geçen gün artıyor. Kürtsüz bir Ceylanpınar yaratmak isteyen AKP ve AKP’li belediye başkanı ilçeye Arap nüfusu yerleştirmenin yanı sıra ilçe de yaşayan Kürtleri siyasi, ekonomik ve sosyal baskı altına alarak göçe zorluyor. Şu ana kadar yaklaşık 150 Kürt aile uygulanan baskı karşısında göç etmek zorunda kaldı. Göç etmek zorunda kalan ailelerden Tan, Genel ve Can aileleri ANF’ye konuştu.

‘AKP’Lİ ATİLLA BİZ İŞTEN ATTI’

Daha önce Ceylanpınar’da Mehmet Akif Ersoy Mahallesinde ikamet ettiklerini söyleyen 3 çocuk babası Abdurrahman Genel, AKP’nin belediyeyi elde etmesi ile birlikte yaşam koşullarının zorlaştığını söyledi. AKP almadan önce belediyeye bağlı bir şirkette çalıştığını ifade eden Genel, AKP’li belediye başkanı Menderes Atilla’nın kendisi ile birlikte çok sayıda Kürt işçinin işine son verdiğini belirtti. Çalıştıkları şirketin belediye ile iş yapan Habur Tekstil isimli şirket olduğunu anlatan Genel, şirketin sahibi olan Mehmet Amak’ın belediye ile anlaşarak kendilerini işten attığını aktardı.

‘HDP’Lİ OLDUĞUM İKİNCİ İŞİMDEN DE ATILDIM’

İşten atıldıktan sonra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü TİGEM’de işe başladığını belirten Genel, HDP’li olduğu için 1 hafta sonra işine son verildiğini kaydetti. Kendisine gerekçe olarak “ HDP’lisin bu yüzden işine son veriyoruz” denildiğini aktardı. Daha sonra da Ceylanpınar’da iş bulamadığını söyleyen Genel, Ceylanpınar’da her alanda baskı altına alındıklarına işaret etti.

‘GÖZALTI BASKISINA MARUZ KALDIK’

Genel, kendileri için bir süre sonra gözaltı ve baskı sürecinin de başladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Şu anda 18 yaşında olan oğlum defalarca gözaltına alındı. Oğlum o zaman henüz 18 yaşına girmemişti, 4 defa gözaltına alındı. Her gözaltı ardından ailemize de para cezası kesildi”

Baskı, gözaltı ve işsizlik nedeniyle Ceylanpınar’da yaşamlarını sürdüremez noktaya geldiklerini vurgulayan Genel, bu nedenle Ceylanpınar’dan göç ettiklerini söyledi.

‘ANTALYA’DA IRKÇI SALDIRI ALTINDAYIZ’

Antalya’ya 2015 yılı ile birlikte göç ettiklerini dile getiren Genel, bahçe işlerinde ırgatlık yapmaya başladıklarını anlattı. Genel, Antalya’da ırkçı baskılara maruz kaldıklarına da değinerek, “Burada Kürtçe konuşmamız yasaklanıyor, Kürt olduğumuz için baskı altındayız, her türlü ırkçı yaklaşıma maruz kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘AMAÇ BÜTÜN KÜRTLERİ GÖÇERTMEK AMA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

AKP ve AKP’li belediye başkanı Atilla’nın amacının bütün Kürtleri göçertmek olduğunun altını çizen Genel, ancak bu politikaya karşı Kürtlerin direneceğini söyledi. Mutlaka Ceylanpınar’a döneceklerini dile getiren Genel, Antalya’da yaşamak istemediklerini ve en kısa sürede Ceylanpınar’a dönerek mücadele edeceklerini vurguladı.

‘YAŞAM İMKANIMIZ KALMADI’

AKP’nin iş başına gelmesi ardından işinden ayrıldığını ifade eden Şehmus Can, “Yaşanan durumlar bizi rahatsız etti, seyirci kalamadık, üzerine yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Mersin’e göç ettik” diye ifade etti. Eşi ve 4 çocuğuna bakmakla yükümlü olduğunu belirten Can, Ceylanpınar’dan ayrılmak istemediklerini ancak buna zorlandıkları için ayrıldıklarını dile getirdi.

Mersin’de kira da oturduklarını söyleyen Can, 4 çocuğunun okuduğunu ve kendisinin de asgari ücretle onları okutmak zorunda olduğunu hatırlattı.

Yaşananların ilçe de yaşayan tüm Kürtler gibi kendisini de rahatsız ettiğine dikkat çeken Can, bu duruma karşı herkesin duyarlı olması gerektiğini belirtti.

‘CEYLANPINAR KÜRTLER İÇİN KARAKOL OLDU’

İsmini vermek istemeyen bir M.C ise 7 ay önce Ceylanpınar’dan ayrılarak İstanbul’a göçmek zorunda kalmış. AKP’li belediye ardından ilçenin adeta Kürtler için bir karakola dönüştürüldüğünü aktaran M.C. “Serekaniye’de Kürtler için abluka ve baskı dolu günler yaşanıyor. Orada yaşamak çok zorlaştı. Takip, hakaret, gözaltı, tutuklama, işsizlik ve farklı yöntemlerle oradan uzaklaştırıldık” diye konuştu.

Asgari ücretle 4 çocuğuna bakmak zorunda kaldığını dile getiren M.C topraklarından koparılarak bu şartlara mahkum edildiklerini ve bunun kendilerine büyük bir acı verdiğini ekliyor.