Cankurtaran Candoruk: Eğitim ile boğulmaları önlemek mümkün

Dicle Nehri'nde artan boğulma vakalarına değinen Cankurtaran Cemal Candoruk, "Nehrin sahil boylarında hazırda bekleyen cankurtaranlar olmalı. En önemlisi de halk eğitimler ile bilgilendirilmeli" dedi.

Yaz tatili olması dolayısıyla vakitlerini evde geçiren gençler, havaların sıcak olması ve sosyal aktivite yetersizliğinden dolayı serinlemek için tehlikeli alternatiflere yöneliyor. Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaz boyunca 45 dereceye ulaşan sıcaklardan bunalan gençler, çözümü Dicle Nehri’nde serinlemekte buluyor. 2018 yılı boyunca toplamda 8 kişinin boğularak can verdiği nehirde ise henüz herhangi bir önlem alınmış değil.

2011’den 2016 yılına kadar Cizre Belediyesi'ne bağlı olarak çalışan 4 cankurtarandan biri olan Cemal Candoruk ve iki meslektaşı, DBP'li Cizre Belediyesi'ni gasp eden kayyum tarafından işten çıkartıldı. Son 2 yıldır da gönüllü olarak arama kurtarma ekiplerine dahil olan Candoruk, boğulmaların nasıl önlenebileceğine ilişkin bilgi verdi. Belediyede çalıştığı zamanlarda çeşitli projeler hazırladıklarını söyleyen Candoruk, "Biz 4 cankurtaran arkadaş olarak, yetkili birçok yere başvurduk destek alabilmek için. Amacımız halka belli aralıklar ile eğitimler verebilmekti” dedi.

'DAHA FAZLA HAVUZ YAPILMALI'

Dicle Nehri kıyısı boyunca şehirlerde belli aralıklarla cankurtaran ekiplerinin hazır bulunması gerektiğinin altını çizen Candoruk, "Ben işten çıkarıldığımdan bu yana sık sık ekipmanım ile nehir kıyısında gezerim. Bu iki yıl boyunca iki çocuğu ölümden kurtardık. Ama ben her zaman olamayabilirim. Bunun için önlemler alınması şart. Alınabilecek bir diğer önlem ise halka serinleyebileceği havuzlar yapmak. Şu an belediyenin 1 havuzu tek var. 140 bin nüfuslu bir ilçe için 1 havuz çok yetersiz” diye konuştu.

Nehir üzerinde bulunan kum ocaklarının da yarattığı girdaplardan dolayı boğulmaların arttığını ifade eden Candoruk, "Çok fazla kum ocağı var nehirden beslenen. Birçoğunun ruhsatı bitmiş olmasına rağmen çalışmalarını kaçak bir şekilde sürdürüyor. Birileri de buna göz yumuyor. Bu böyle devam edemez" dedi.