Buldan ve Birdal açlık grevindeki vekilleri ziyaret etti

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeki HDP vekillerini ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla HDP Amed İl binasında süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeki HDP vekilleri Dersim Dağ, Murat Sarısaç ve Tayyip Temel’i ziyaret etti.

Buldan’a, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP’li milletvekilleri, Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Selçuk Mızraklı ve Hülya Uyanık Alökmen ve HDP Amed İl Eşbaşkanı Şerif Çamçı eşlik etti.

Buldan ve beraberindekiler, yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından il binasından ayrıldı.

BİRDAL: ZÜLKÜF GÜVEN, ÇABALARINIZI GÖRÜNÜR KILMAK İÇİN YAŞAMINI ARMAĞAN ETTİ

İHD Onursal Başkanı Akın Birdal da açlık grevindeki vekilleri ziyaret etti.

Birdal’a İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, İHD Eşbaşkan Yardımcısı Raci Bilici, İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun ve 78’ler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can da eşlik etti.

Ziyarette konuşan Birdal, Öcalan’a uygulanan tecridin hukuksuz olduğunu belirterek, “Bir avukat arkadaşımızı İmralı’ya gitmesini sağlayarak buraya gelmeyi umuyorduk. Leyla Güven ve sizleri böyle selamlamak istemiştik. Üzgünüz, böyle bir sonuç alamadık. Hala kulaklarımız telefonda. Ankara’da her gün Adalet Bakanlığı Özel Kalemi ile görüşen arkadaşlarımız var. Ne yazık ki bugün itibariyle muhatap bulamıyoruz” dedi.

Geçmiş dönemlerdeki açlık grevi eylemlerinde hukuki yolların sağlandığını anımsatan Birdal, “Leyla Güven arkadaşımızın 133’üncü gününde, sizin günlerdir devam eden hak arama yolları ve çabalarınızı görünür kılmak için Zülküf Gezen yaşamını armağan etmiştir. Fakat ne yazık ki bu sessizlik ve seyircilik sürüyor. Mutlaka bu tecrit son bulacaktır, insan haklarına bağlı kalınacaktır. Artık daha fazla cezaevlerinden kötü haber gelsin istemiyoruz. Buradaki direnişler ve hak arama mücadelesinin yaşam hakkının yok edilmesiyle sonlanmamasını istiyoruz. Newroz ateşinin, bütün halklarımıza şavkını böyle yansıtsın istiyorduk. Bu ateş her yerde yayılıyor, yanacak, yükselecek. Yalnız olmadığınızı hissetmek için geldik” diye konuştu.

SARISAÇ: BİRLİKTE BU ÇIĞLIĞI DÜNYAYA YAYACAĞIZ

Açlık grevinde olan HDP’li vekil Murat Sarısaç, Güven’in 133 gündür devam eden açlık grevi eylemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Faşizmin ve kötülüğün örgütlenmek istediği bir ülke. Halkların özgürlük talepleri asla boyun eğmedi. Biz de bugün boyun eğmiyoruz. Faşizm her ne kadar güçlü görünse de aslında yaşananların güçsüzlüklerinden kaynaklandığını ve bu yüzden toplumun sesini kısmaya çalıştıklarını biliyoruz. Buna karşı halklar şimdiye kadar nasıl direndiyse, bugün de direniyor. Ziyaretiniz de bizim için çok önemli. Birlikte bu çığlığı bütün dünyaya yayacağımızı da iyi biliyoruz.”

TEMEL: DAHA ETKİLİ BİR DUYARLILIK GELİŞTİRİLEBİLİR

HDP’li vekil Tayip Temel ise açlık grevi eylemiyle taleplerinin karşılanması ve ölümlerin engellenmesi için mücadele ettiklerini belirterek, “Bunun için elbette bedel gerekiyorsa, bedelini de ödemek. İl binasındaki açlık grevi eylemimiz, mevcut çığlıklara ses vermektir. İnsanlar zaten ölüm sınırına ulaşmış, kritik aşamayı çoktan geçmiş durumda. Dışardaki herhangi bir tutum, o çığlığa ses olacaksa anlamlıdır. Mevcut durumun daha fazla sürdürülemez olduğunu göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ve insan hakları örgütlerinin cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine karşı duyarlı olması gerektiğini altını çizen Temel, “90 güne ulaşan direniş, tek hücrede sürüyor. Refakatçi yok. Dolayısıyla insan hakları ve emek örgütlerinin yapabileceği çok şey var. Daha etkili bir duyarlılık geliştirilebilir” diye belirtti.

Norveç’ten gelen Kürdistanlılarla Dayanışma İnisiyatifi üyeleri Marie Sorhaug, Mads Opheim, Beth Hartmann ve Astrid Melmeim da HDP’li vekillere ziyarette bulundu.