Bu yıl da yaylaya çıkmak yasaklandı

Kürdistan'da yayla çıkma zamanı olmasına rağmen birçok kentte yayla yasakları uygulanıyor. Hayvancılıkla uğraşanlar ise yasaklara tepki gösterdi.

Kuzey Kürdistan'da ekonomik faaliyetler genellikle hayvancılık, tarım ve sınır ticareti üzerinde yapılıyor. Kuzey Kürdistan’a Ermenistan, Doğu Kürdistan (İran) ve Güney Kürdistan sınırları bulunuyor. Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkari bu ülkelere sınırı olmasına rağmen Türk devleti sınır ticaretini yasaklamış durumda. Sınır ticaretinin yasak olmasından dolayı, her yıl onlarca kişi öldürülüyor.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle çiftçi, tarlasını ekemez hale geldi. Bölgenin ana geçim kaynağı olan hayvancılık ise yaşanan çatışmalar nedeniyle durma noktasına geldi. Çatışmaların olmadığı yayla ve meralar ise yasak bölge ilan edilerek köylünün hayvancılık yapılması engelleniyor. Yasaklara uymayan ve yaylara çıkan köylülere ise para cezaları kesiliyor.

KÖYLÜYE YİNE YAYLAYA YASAĞI

Yasakların uygulandığı illerin başında ise Hakkari, Van, Iğdır, Ağrı ve Bitlis geliyor. Yaz ayları ile yaylara çıkmaya hazırlanan köylüler ise engelleniyor. Hakkari Valiliği, Hakkari merkez, Çukurca, Şemdinli, Yüksekova ve Derecik ilçeleri sınırlarında bulunan 5 bölgeyi "özel güvenlik bölgesi" ilan ederek giriş ve çıkışlara kapatıldığını duyurdu.

Bitlis ili Merkez ilçesi sınırları ile ilçe sınırları içinde bulunan onlarca yayla ve mera da yasak kapsamında. Özellikle Bitlis merkez sınırları içerisinde bulunan Sarıkonak, Abacılar, Harmanyeri, Esenburun, Güllüce, Aşağıçobansuyu, Çobansuyu, Akgün, Kutlu, Kınalı, Uçankuş, Dikme, Aşağıdikme, Yukarıdikme köy ve mezraları bölgelerinde yayla çıkmak yasak. Van’da ise Güroymak sınırları içerinde bulunan Norduz bölgesi, Kato dağı, Erciş’te bulunan Geliye Zilan bölgesindeki birçok yayla, Başkale, Çaldıran Çatak ilçelerinde bulunan onlarca bölge yasak kapsamında.

IĞDIRLI KÖYLÜLERE, ARDAHAN VALİLİĞİ TARAFINDAN YASAK GETİRİLDİ

Yaz aylarında hayvanlarını Ardahan’daki yaylara götüren Iğdırlı köylülere de Ardahan Valiliği tarafından yasak getirildi. Iğdır coğrafik yapısı nedeniyle ova olduğu için yayla ve mera sayısı yok denecek kadar az. Yüz yıllardır Iğdırlı köylüler yaz aylarında hayvanlarını Ardahan yaylarına götürüyor. 4 veya 5 ay kaldıktan sonra Iğdır’a geri dönüyor. Ardahan Valiliği aldığı kararla Iğdırlı köylülerin Ardahan yaylarına hayvanlarını getirmesini yasakladı.

Nüfusun büyük çoğunluğu hayvancılıkla geçimini sağladığı Iğdır’da, Ardahan Valiliğin aldığı karar hayvancılığa büyük darbe vuracak. Valiliklerin aldığı yayla yasaklarına hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar tepki gösterdi. Devletin yayla yasaklarını bilinçli yaptığını belirten yurttaşlar, devletin amacının bölge halkını yoksullaştırıp, göç ettirmek olduğunu söyledi.