‘Bu sefer onların istediği olmayacak!’

Yasak kalkmasına rağmen askerlerin operasyon hazırlıkların devam ettiği Ömeryan’ı bırakmayacağını söyleyen Pero Ana, “20 yıl önce bir kez göç ettim ama bu sefer gitmek yok. Bu sefer onların istediği olmayacak” dedi.

Bir hafta önce çıkan çatışmadan sonra ilan edilen yasakla Ömeryan’da dağlar ateşe verilmişti. Askerlerin ateşe verdiği dağlardaki yangın tam 4 gün boyunca devam etmişti. Yüzlerce hektarlık alanın kül olduğu dağlarda onlarca hayvan ve ağaç da yandı. Bağ ve bahçeleri yanan köylülerin bir yıllık emekleri ise yok oldu. Bölgede yasak kalkmasına rağmen tepelerde konuşlanan askerler operasyon hazırlığı yapıyor. Bölgeye helikopterle indirme yapılırken dağlarda operasyona çıkan askerlerin bu sene Mart ayında Talate ve Xarabe Bava’yı yıkan ‘ Özel birimler’ olduğu öğrenildi.

Son bir yılda ormanları 3 defa ateşe verilen Nusaybin’in Ömeryan bölgesinde, halk abluka ve baskılara karşı direnmeye devam ediyor. Son yasakla birlikte çıkan yangından sonra yüzlerce hektar bağ bahçe ve yeşil alanı küle dönen bölge halk, göç politikalarına en iyi cevabı köylerinden çıkmayarak veriyor. Bağları bahçeleri yakılan köylüler 90’lı yıllarda evlerinin aynı şekilde yakıldığını söyleyerek “ Bu sefer ne olursa olsun gitmek yok” diyor.

Bu yasaklara ve yangınlara karşı 20 yıl önce olduğu gibi yine direneceklerini söyleyen Pero Ana, köylerini ne olursa olsun bırakmayacaklarını dile getiriyor.

‘20 YIL ÖNCESİNİN AYNISINI YAPIYORLAR’

90’lı yıllarda yapılan baskında ayaklarında ayakkabı olmadan köylerinden zorla çıkarıldıklarını söyleyen Pero Ana, “20 sene önceydi, bir anda köyü bastılar. Hepimizi arabalara bindirerek zorla çıkardılar. Ayaklarımıza ayakkabı almaya bile zamanımız olmadı. Köyümüzü doğduğumuz toprakları bırakıp İzmir’e gitmek zorunda kaldık. Biz gittikten sonra bütün evleri yakmışlardı zaten. Tam 7 yıl kaldım İzmir’de. Orada nefes alamıyordum. Bir an önce buraya gelmek istiyordum. Sonra karar çıktı hepiniz gelebilirsiniz diye biz de kendimizi hemen buraya attık” dedi.

‘EVLERİMİZİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Geldikleri zaman bile hiçbir şeyin değişmediğini hala aynı devam ettiğini belirten Pero Ana, “ Biz geldik hala aynı olaylar devam ediyor. Her hafta ya çatışma oluyor ya da yasak ilan ediliyor köye. Eskiden evlerimizi yakıyorlardı şimdi az şiddetli olsun deyip dağlarımızı yakıyorlar. Ama bize istediklerini yapsınlar biz yine de evlerimizi bırakıp gitmeyiz” şeklinde konuştu.

Köyünü ne olursa bu kez bırakıp gitmeyeceğini dile getiren Pero Ana, “ Bağlarımız yandı bahçelerimiz yandı. Ama bir kere bıraktım bir daha asla bırakıp gitmem buraları. Ölülerimizin hepsi de burada. Ben de burada ölmek istiyorum. Belki de her hafta çatışma ve yangın çıkacak ama bu sefer gitmek yok. Onların istedikleri olmayacak bu sefer” diye belirtti.