Botan'ı gençleştiren moral: Baran Mawa

Gerilla komutanı Baran Mawa, özgürlüğün de özgürlük felsefesinin de merkezinin Kürdistan dağları olduğunu düşünüyordu. O, Kürdistan dağlarında gençlerin bitmeyen moral gücüydü.

İzmir’de, gözleri sürekli sarı başaklarla buluşma hasretiyle bekleyen Ali, yani Baran Mawa, Özgürlük Hareketini ailesinden tanımaya başlar ve 2003'te özgürlüğün esas yeri olarak tanımladığı Kürdistan’ın kırmızı toprak kokan dağlarına yol alır. Örgütleme çalışmalarında yer alır. Gençliğin yiğit komutanı Mawa, dağlarda da gençlerin bitmeyen morali olur.

ÖZGÜRLÜĞE İLK ADIM...

Mawa, özgürlüğe ilk adımını atarken, dağları şöyle tarif ederdi: “Dağlara gelmek, dağlarla buluşmak önemli ve anlamlı benim için. Özellikle özgürlük için bu dağlarda savaşmak ayrı bir duyguydu. Çünkü Kürtler tarih boyunca bu dağlara sığınmışlardır. Bu da ayrı bir anlamdı. Bu dağlarda yeni bir yaşam başlatmak, yeni bir yaşama başlamak, gerillanın verdiği emekle, şehitlerin, Önderliğin verdiği emekle kurulan bu yaşamda yer almak büyük anlamdı. Bu beni çok etkiliyordu. Çünkü toplumda ezilen bir ruh hali oluyordu çoğu kez. Komünal bir yaşam, ortak bir yaşam yaşıyorsun. İşte o zaman özgür yaşamı hayal edebiliyorsun. Kürdistan dağları, mücadele için büyük bir önemdir. Ve özgürlüğü dağlardan topluma yayacak olan da gerillaydı.”

PKK'DE YOLDAŞLIK

PKK'nin alternatif yaşamını ve yoldaşlığını tanıyan Mawa, şöyle diyordu:

"(...) Yeni bir yaşam, özgür bir yaşam alternatifi çok yoktu. Ancak PKK kendi gücünü buradan alıyordu. Bu da kendi gücünü yoldaşlıktan alıyordu. Yoldaşlık, yeni bir yaşamı da özgürlüğü de ilerletiyordu. Yoldaşlar arasında kendini feda etmek, kendini adamak, yoldaşlığı daha anlamlı hale getiriyordu. Herhangi bir bireysel çıkar yoktu çünkü sen kendini yoldaşına adıyorsun.”

Özgürlük Hareketi’nin esas gücünün, yoldaşlık ilişkilerinde olduğunu sık sık vurgulayan Mawa, anlamın insanı çoğalttığına inandı.

'ÖZGÜRLÜK FELSEFESİNİN MERKEZİ...'

Mawa, 2017 yılında yüzünü ilk kurşunun sıkıldığı mekâna, Botan dağlarına döner.

“Kürdistan’da Önderliğin doğuşu, doğru çıkışı, doğru Önderlik arayışı Hareketimizi de halkımızı da buraya kadar getirdi. Hem Ortadoğu halkları hem de dünya halkları için Önder Apo bir özgürlük felsefesini yansıtıyor ve temsil ediyor. Yani var olan ideolojiler ya da felsefeler genelde sisteme hizmet ediyordu ancak Reber Apo'nun var ettiği ideoloji tüm halkları kapsıyor. Ve bu temsilin yaratıcısı Reber Apo'nun özgürlüğü halkların özgürlüğünü de beraberinde getirecektir. Bunun bize yüklediği rol ve misyon da vardır. Özgürlüğün de özgürlük felsefesinin de merkezi bu dağlardır.”

'PKK, YENİ İNSANI YARATIYOR'

“PKK her şeyden önce sadece teorik olarak bir şeyleri ele alan bir hareket değil. Her şeyi önce kendinde başlatacaksın. PKK, kendini sürekli yenileyen, aynı kalmayı kabul etmeyen; değişim, dönüşümü esas alan bir harekettir ve onu bu kadar güçlü kılan özelliklerden biri de budur. Bu, şehitlerin ve Önder Apo'nun verdiği emeklerle ortaya çıkmıştır. PKK, yeni insanı yaratıyor."

'ZAFER BOTAN'DA BAŞLAYACAK'

“Kuzey Kürdistan dağları her gerilla için ayrıdır, benim için de çok ayrı bir yeri var. Kuzey Kürdistan devrimi Kürdistan’ı bütünleştirecek. Botan’a gidiyorum. PKK Hareketi gerillanın esas yerinin Botan olduğunu hep söyler. Özellikle Devrimci Halk Savaşı sürecinde yaratılan direnişin takipçisi olmak ve bu direnişi yeniden başlatmak benim için büyük bir şans. Kürdistan’ın özgürlüğü, zaferi Botan’da başlayacak ve ben de bu zaferin bir öncüsü olmak isterim. Zafer, Botan’da olacak.”

Baran Mawa, şehit Andok ve Axin'in gözlerini yumdukları topraklara gider. 6 Temmuz 2018'de, Faraşin’e bağlı Kunave'de büyük bir kahramanlıkla savaşarak, Botan topraklarında onlarla buluşur.