Boşaltılan köyünde organik hindi çiftliği kurdu

Silopi’de boşaltılan köyünde kurduğu organik hindi çiftliği ile çevresindekilere örnek olan Aziz Ormanlı, "Devlet yine gelip bizi köyümüzden etmediği sürece bu işi yapmayı sürdüreceğim" dedi.

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Babuka (Dedeler) köyünden 2000 yılında zorla çıkarılan Aziz Ormanlı, yıllar sonra hindileri ile köyüne döndü. 20 yıl boyunca Irak-Türkiye hattı üzerinde uzun yol şoförü olarak çalışan Ormanlı, son yıllarda mesleğinde büyük bir değişime giderek hindi çiftliği kurma kararı aldı.

Merkezde yapılacak işin kalmadığını ifade eden Ormanlı, "3 yıl önce köyüme geri dönüp bu hindi çiftliğini kurdum. 800 hindi ile başladım. Toplamda 15 bin TL bu işe masraf ettim. Bugün kendi geçimimi rahat bir şekilde devam ettirecek kadar kazanıyorum. Sadece kendi imkanlarım ile var ettim buraları. Devlet başkalarına destek verse de söz konusu bu halk olunca destek vermesi şöyle dursun, işimize taş koymazsa şükrediyoruz" diye konuştu.

'KIŞIN BAKIMLARI DAHA KOLAY'

Sağlıklı bir hindinin neredeyse her gün yumurtladığını söyleyen Ormanlı, "Yumurtaları kuluçka makinesine koyuyorum. Geçen sene aldım makineleri, bu sene yumurtadan çıkan hindiler daha da iyi oldu. Kendi üretimini kendin yapınca her gelen yıl daha az masraf ile daha fazla kâr elde ediliyor. Hindilerimin hepsini doğaya bırakıyorum. Doğal ortamda yiyeceklerini buluyorlar. Sabah saat 8’e kadar dolandıktan sonra yuvalarının yolunu tutuyorlar" dedi.

Hasta olan hindilerini tedavi edebilmek için çiftlikte ayrı bir alan oluşturan Ormanlı, "İlaçlarını vitaminlerini veriyorum ve doğal yaşamlarından koparmıyorum. Kışın bakımları daha kolaydır. Yazın sıcaklardan dolayı kümes hayvanlarında ciddi kilo kaybı yaşanır. Kışın ise yemeklerini eksik etmiyoruz. Daha da kilo alıyorlar" şeklinde konuştu.

'BU İŞİ GİTTİĞİ YERE KADAR YAPACAĞIM'

Her dönem yem fiyatlarının artmasından yakınan Ormanlı son olarak şunları belirtti: "Biz burada hindiyi 70-85 liraya satıyoruz. Ortalama 7-8 kilo oluyorlar. Ama kiloları arttıkça fiyatları da artıyor tabi. Biz yem zamlandı diye hindiye zam yapsak da olmuyor, bu zamlarla da nasıl olacak bilmiyorum. Ama ben bu işi götürebildiğim yere kadar götürmeye kararlıyım. Devlet yine gelip bizi köyümüzden etmediği sürece bu işi yapmaya devam edeceğim."