BM Şengal ve Irak’taki DAİŞ katliamlarını incelemeye başladı

Birleşmiş Milletler (BM), DAİŞ çetelerinin başta Êzidî Kürtler olmak üzere Irak’ta sivil halka karşı işlediği katliam ve işkenceleri incelemeye başladı.

BM Güvenlik Konseyi tarafından geçtiğimiz yıl oy birliğiyle alınan bir karar kapsamındaki incelemelerin başladığı duyuruldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 17 Ağustos’ta Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektup dün açıklandı. Mektupta DAİŞ çetelerinin başta Şengal’de Êzidîlere yönelik olmak üzere Irak’ta işlediği insanlık suçlarına ilişkin BM soruşturmacılarının çalışmalarının “3 gün sonra başlayacağına” değiniliyor. Bu da incelemelerin 20 Ağustos’ta başladığı anlamına geliyor.

Guterres’in mektubunda ayrıca soruşturma ekibinin Britanyalı insan hakları alanında uzman avukatlardan Karim Asad Ahmad Khan yönetiminde göreve başladığı kaydedildi.

3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin KDP’nin geri çekilmesiyle başlattığı soykırım saldırılarında binlerce Êzidî Kürt yaşamını yitirmiş, binlerce kadın ve çocuk çetelerce esir edilmişti. Çetelerin Şengal’i tümüyle yok etme saldırıları YPG ve HPG gerillalarının hızlı müdahalesi sayesinde önlenmişti.

BM’nin daha önce aldığı bir kararda Şengal’e yönelik katliam ve insanlık dışı uygulamaları ‘potansiyel soykırım’ olarak tanınmıştı.