Bloke kararı kapatma davasında AYM’nin tutumunu ortaya koydu

AYM, HDP kapatma davasında savcının talebi üzerine partinin hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke koydu. AYM’nin kapatmaya ilişkin tavrının da netleştiğini söyleyen Serhat Eren,  "Halkımızın öz gücüyle mücadelemize de devam edeceğiz” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP’ye ilişkin temelli kapatılması istemli davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin Hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti. HDP’nin hesaplarına karar çıkana kadar bloke konuldu. Anadolu Ajansı’nın aktardığı habere göre karar 7'ye karşılık 8 oyla alındı. Anayasa Mahkemesi, HDP’nin savunmasının alınması için ise 30 gün süre verdi ve savunma gelene kadar hesaplara geçici bloke konuldu.

YASAYA AYKIRI BİR KARAR

ANF’ye kararı değerlendiren HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonlarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Serhat Eren, kararın yasalara aykırı olduğunu söylerken AYM’nin kapatma davasında oyunu da belli ettiğini ifade etti:

“Anayasa Mahkemesi'nin savcının, bloke talebini kabul etmeyeceğini düşünüyorduk. Bize göre alınmış olan karar Anayasa Mahkemesi'nin yasalarına aykırıdır. Kuşkusuz daha mahkemenin vermiş olduğu kararın gerekçeli halini bilmiyoruz, tebliğ edilmiş değil. Gerekçeli bir şekilde bize tebliğ edildikten sonra ona ilişkin ayrıntılı itirazlarımızı sunacağız.

Ama Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu kararın nihai karar açısından da AYM’nin tutumunu, rengini ve reyini ortaya koyması açısından dikkat çekici. Yasaya aykırı olarak yapılan bu taleple ilgili karar veren mahkemenin, partimizin kapatılması konusunda çok da iyimser yaklaşmayacağını düşünüyoruz.”

HALKIMIZIN ÖZ GÜCÜYLE MÜCADELEMİZE DE DEVAM EDECEĞİZ

Kararın sadece HDP’ye değil demokratik siyaset de yönelik olduğunu söyleyen Avukat Eren, “Bu karar sadece HDP'nin hesaplarına yönelik bloke konulmasından çok demokratik siyasete, hukuka, anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve temel değerlere yönelik verilmiş bir karar. Kuşkusuz partimiz 30 yıllık bir mücadele geleneğinden geliyor. Partimiz hazineden gelen yardımla bugüne gelmedi. Dolayısıyla bu hesaplara bloke konulması, mücadelemizden bizi geri adım attırmayacak. Aksine daha büyük bir motivasyonla, halkımızın öz gücüyle bundan sonraki mücadelemize de devam edeceğiz” dedi.

BİZE TEBLİĞ EDİLMESİ GEREKLİYDİ

Kararın henüz kendilerine tebliğ edilmediğini de vurgulayan Avukat Serhat Eren, “Karar henüz tebliğ edilmedi ama bir ay bir süre verilmiş ajanslardan öğrendiğimiz kadarıyla. Bu bir aylık süre neyle ilgili verilmiş bilmiyoruz. Olan karara itiraz açısından bize verilmiş bir süre mi değil mi onu da bilmiyoru. Biz başından beri şunu söyledik, hakkında temelli kapatılma talebiyle dava açılan bir partiyiz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı partimizin hesaplarına bloke konulması için talepte bulunuyorsa bu talebiyle birlikte elindeki deliller varsa gerekçeleriyle bunların bize tebliğ edilmesi gerekiyor. Buna ilişkin bizim de itirazlarımızı yapma olanağının tarafımıza verilmesi lazımdı.

Ancak Anayasa Mahkemesi böyle bir işleyişi kabul etmedi maalesef, hukuka aykırı antidemokratik bir şekilde karar vermiş oldu. Çünkü savcı bir mütalaada ve talepte bulunuyorsa, bu taleple ilgili tarafların diyeceklerinin sorulması gerekiyordu. Ama Anayasa Mahkemesi kararını verdikten sonra itirazda bulunmak üzere bize süre vermiş” şeklinde konuşuyor.