Halepçe şehitleri anıldı

Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle binlerce kişi bir araya geldi. Anmada soykırımın sorumlusu Kürt katili Saddam Hüseyin’e lanet yağdı.

Halepçe halkı, sabah saatlerinden itibaren soykırım anıtı ve müzesinin önünde siyahlar giyinerek toplanmaya başladı. Anma için Süleymaniye, Ranya, Kaledizê, Şarbajar, Şarezor, Hewlêr ve Behdinan'ın birçok yerinden binlerce kişi geldi. Soykırım anıtı ve müzesinin önünde toplanan halk katliama ilişkin fotoğrafların, katledilen kişilerin maketleri ile canlandırılan ortamın olduğu müze ziyaret edilmeye başlandı.

KİMYASAL ALİ'NİN İDAM EDİLDİĞİ İP MÜZEDE

Halepçe'de kimyasal silahla soykırım yapılmasında Saddam kadar sorumlu görülen Kimyasal Ali adıyla bilinen Ali Hasan Mecid, ABD’nin 2003 yılında Irak’a gerçekleştirdiği müdahaleden sonra idam edilmişti. Kimyasal Ali’nin idam edildiği ip, müzeye getirilerek cam büfenin içine konuldu. Cam büfenin önündeki yığılmaları önlemek için görevliler sık sık uyarmalarına rağmen zaman zaman izdiham yaşandı.

HAYAT DURDU

Halkın anıtın önünde toplanarak, müzeyi gezdiği sırada saat 11.00'de anonsla saygı duruşuna başlandı. İki dakika kadar Halepçe’de hayatın durması ile tören başlayınca, helikopterlerden de saygı duruşunda olan halkın üzerine güller atıldı.

HALK HÂLÂ ÖFKELİ

Katliamda yakınlarını yitirenlerin de gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Halktan bazıları, "Halepçe’deki soykırımın hâlâ bir soykırım olarak değil de İran-Irak savaşının bir sonucu olarak ele alınması bizi öfkelendiriyor" dedi.

RESMİ TÖREN

Bölgesel hükümet yetkilileri, Süleymaniye ve Halepçe valileri, YNK yöneticilerinin katıldığı resmi tören de şehitlikte düzenlendi.

Resmi törenden sonra şehitlikteki anıta çelenk bırakıldı.