Binali’nin yurtdışındaki kaçak serveti: 140 milyon Euro

Türk Başbakanı Binali Yıldırım’ın sadece on yıl içerisinde en az 140 milyon euroluk bir servet elde ettiği ortaya çıktı.

Avrupa Araştırmacı Gazeteciler Birliği (EIC) içerisinde yer alan gazeteciler ağı, Yıldırım ailesinin vergi cennetlerindeki gizli servetini ortaya çıkardı.  Yıldırım’ın servetine ilişkin daha önce de çok şey yazıldı ancak bu servetin boyutları gözler önüne serildi.  Malta Files belgeleri ve Hollanda’da yürütülen araştırmalar sayesinde, Yıldırım ailesinin servetinin boyutları belirlendi. Buna göre Yıldırım ailesi sadece 10 yıl içerisinde şüpheli bir şekilde en az 140 milyon Euro servet elde etti. Bunlar arasında 11 gemi ve Hollanda’da yedi gayrı-menkul var. 

Yıldırım, 24 Mayıs 2016’dan beri Türkiye’de Başbakanlık görevi yürütüyor. Yıldırım’ın ticari faaliyetleri, kamuoyu tarafından biliniyor. Vergi cennetlerinde gizlenen servetinin, Yıldırım’ın siyasi kariyerine paralel olarak artış gösterdiği görülüyor.

AİLE BOYU YOLSUZLUK

Yıldırım'ın 11 gemisinden üçü bugüne kadar kamuoyunda bilinmiyordu. Fransız alternatif internet gazetesi Mediapart’a göre bu gemiler paravan şirketler aracılığı ile Malta, Hollanda, Curaçao, Marshall Adaları ve Panama’da bulunuyor. Bu gemilerden en az ikisi, Türk bankalarını verdiği büyük kredilerle finanse edilmiş. Bankalardan biri, kısmen devlet hisseleri ile yürütülüyor.

Avrupa Araştırmacı Gazeteciler Birliği ayrıca Yıldırım’ın kızı, oğlu, amcası ve birçok yeğeninin Hollanda’da 2.16 milyon Euro değerinde yedi gayrı-menkul satın aldığını ortaya koydu. Tümü nakit para ile alınmış. Mediapart, Yıldırım ailesinin Hollandalı şirketler aracılığı ile gizli bir şekilde Pendik’teki bir büyük cami projesinin finansmanı için 600 bin Euro aktardığına dikkat çekti.

MALTA’DAKİ ŞİRKETLER VE GEMİLER

Medipart’ın haberine göre geçen Şubat ayında Binali Yıldırım, mültecilere ilişkin çift taraflı bir anlaşmayı imzalamak için Malta’ya ziyarette bulundu. Bu ziyareti fırsat olarak kullanan Yıldırım, daha sonra başkent Valetta ve komşu St. Julian's kentindeki “Mifsud & Sons” avukatlarını ziyaret etti. Simon Mifsud’un yönettiği bu avukat bürosu, Yıldırım ailesinin son şirketlerini idare ediyor. Bunlar şöyle sıralanıyor: Dertel Shipping Limited, Nova Ponza Limited, Rory Malta Limited ve Nova Warrior Limited.

Le « MV Shark », l'un des navires du clan Yildirim cachés à Malte, appartient à la coquille offshore Rory Malta Limited. © D.R.

Sözkonusu şirketler aile tarafından 9 Haziran 2016’da satın alındı. Diğer bir ifadeyle, Yıldırım’ın Erdoğan tarafından Başbakan olarak atanmasında sadece iki hafta sonra. Şirketlerin başında ise Yıldırım’ın yeğeni Süleyman Vural bulunuyor. Bu paravan şirketlerin bünyesinde, bugüne kadar bilinmeyen üç gemi yatıyor: Rory Malta Limited’in elindeki MV Shark, Nova Ponza Limited’in elindeki MV Ponza ve Nova Warrior Limited’in elindeki MV Frezya S. Bu gemilerden ikisi, bir İsviçre bankası olan Cornèr Bank’ın yardımı ile finanse ediliyor.

Rory Malta ve Nova Ponza, 2015’te Yıldırım’ın amcası Yılmaz ve amca oğlu Rifat Emrah Erence tarafından İstanbul’da kurulan Türk şirket Ceren Danismanlik Denizcilik’e ait. 

Araştırmacı gazeteciler, Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın imzasının South Seas Shipping şirketinin belgelerinde olduğunu aktardı. Malta’daki gemilerden her birinin değeri bugün 2 ila 3 milyon Euro olarak ifade ediliyor. Gemiler, İtalya, Yunan adaları ve İspanya kıyıları arasında seyahat ediyor.

HOLLANDA’DAKİ DEV SERVET

Ama bu gemilerin, Yıldırım ailesinin Hollanda’daki serveti yanında bir ağırlığı yok. Ailenin Hollanda’daki aktifleri 120 milyon euroya kadar çıkıyor. Örneğin gayrı-menkul şirketi Castillo Real Estate BV bunlar arasında yer alıyor. Hollanda’daki bu şirket, Almere’de bir diş kliniğine sahip. Amsterdam yakınındaki Almere’de bulunan iki binanın yanısıra, Castillo şirketi Hollanda’da dört mülke daha sahip. Schoonhoven merkezinde bir apartman, Utrecht’te iki ev, Den Haag’da bir kunduracı dükkanı.  Bu altı özel mülkiyet, Yıldırım ailesi tarafından 2.16 milyon euroya satın alındı. Tümü nakit olarak ödendi.

L'immeuble de la clinique dentaire du fils du premier ministre turc, à Almere (au nord d'Amsterdam), abrite aussi le siège de ses holdings néerlandaises. © Rien Zilvold / NRC Handelsblad

Mediapart, “Ama bu Yıldırım ailesi için neredeyse bir cep harçlığı” diyor. En büyük servet, deniz faaliyetleri ile ilgili. Bu servet Zealand Shipping şirketi bünyesinde yatıyor. 2007’de kurulan şirket Haziran 2014’e kadar Yıldırım’ın oğlu Erkam yönetti. Daha sonra, Holland Investments Coöperatief UA adı verilen bir şirkete aktarıldı. Bu değişim, sadece yanıltma amacını taşıyor. Hollanda ticari kayıtlarında, şirketi yönetenin halen de Yıldırım’ın oğlu Erkam olduğu anlaşılıyor. Şirketin serveti en az 116 milyon Euro olarak ölçülüyor.

Le « MV Zealand Amsterdam », acheté neuf via les Pays-Bas par le clan Yildirim pour environ 33 millions d'euros, sur le Bosphore à Istanbul. © D.R.

Holland Investment Coöperatief UA, Rotterdam’ın bir banliyösü olan Barendrecht’te Q-Shipping BV şirketinin yüzde 30’unu da elinde bulunduruyor. Bu şirket Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Abdulvahit Şimşek’e ait. Q-Shipping BV ve şubeleri 16 gemiyi yönetiyor. Denizcilik holdingi Zealand Shipping yüzde 100 Yıldırım ailesinin elinde bulunuyor. Geçen yıla kadar bu şirketin elinde 10 gemi bulunuyordu. Ocak 2016’da Erdoğan’a yakın Kolin Group bu gemilerden ikisini satın aldı.

Geriye kaldı iki sekiz gemi: 2012’de elde edilen Zealand Almere ve MV Zealand Amsterdam, 2013 ve 2014’te satına alınan MV Zealand Ariane, MV Zealand Rotterdam ve MV Zealand Alexia, 2010 ve 2011’de satın alınan MV Zealand Beatrix, MV Zealand Delilah ve MV Juliana.

BANKALARIN VERDİĞİ KREDİLER

Gemilerin maliyeti yüksek. Roterdam, Amsterdam ve Almere gemilerinin tamamı yeni. Her birinin maliyeti yaklaşık 33 milyon Euro. Diğer bir ifadeyle toplamda 100 milyon Euro dolayında değere sahip. Bu miktarın sadece yarısı borç. Amsterdam gemisinin tamamı, Kuveyt Türk Bank’ın 33 milyon euroluk kredisiyle alındı. Kuveyt Türk Bank’ın bir kısmı devlet denetiminde bulunuyor. Diğer krediler Yapı Kredi bankasından alındı.

Türkiye’de 16 Nisan referandumu ardından Erdoğan, Başbakanlık görevini ortadan kaldırma yetkisine sahip oldu. Mediapart, “Kariyerinin en üst düzeyinde olan Yıldırım sona yaklaşıyor. Ama 15 yıl önce işlerini çocuklarına devrettiğinden beri, çocukları ona altın bir paraşüt diktiler. Bununla, siyaseti tamamen bıraktığında rahat bir şekilde iniş yapabilir” diyor.