Berhem Salih, Cumhurbaşkanlığı için Barzani ile görüştü

Irak Cumhurbaşkanının kim olacağına ilişkin KDP ile YNK arasındaki kriz devam ediyor. YNK’nin adayı Dr. Berhem Salih, krizi çözmek için KDP genel başkanı Mesut Barzani’yi ziyaret etti. Barzani, oylama şartı koydu.

Irak parlamentosu Pazartesi günü yeni cumhurbaşkanını belirlemek için toplanacak. Bu makam geleneksel olarak Kürtlere veriliyor. YNK ile KDP arasındaki bir anlaşma gereği, cumhurbaşkanlığının YNK’ye, bölge başkanlığı ise KDP’ye bırakılması kararlaştırıldı.

Bu seçimlerde durum değişti. KDP’nin ilk kez kendi cumhurbaşkanı adayını belirledi. YNK’nin adayı Berhem Salih, Bağdat’taki oylama öncesi krizi çözmek için KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Ziyaret ardından Barzani adına yapılan yazılı açıklamada, Kürdistani tarafların bir aday üzerine ittifak kurmalarından yana olduklarını ama YNK’Nin kendi adayını açıklaması ardından durumun değiştiğini belirtti.

BARZANİ KRİZDEN YNK’Yİ SORUMLU TUTTU

Barzani’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Sayın Dr. Berhem Salih Cumhurbaşkanlığı konusunu görüşmek üzere bugün bizi ziyaret etti. Dr. Berhem Salih’e saygı duymakla birlikte Irak Cumhurbaşkanlığı makamı Kürdistan halkının siyasi hakkı ile ilgilidir. Sadece belli bir şahıs ve parti ile değil Irak’ın bütün bileşenleri ve Kürdistan halkı ile ilgilidir. Bütün Kürdistani tarafların ortak bir adayda anlaşması bizim için daha iyi olurdu. Ancak YNK adayını tek taraflı olarak açıkladı ve ardından diğer Kürt partileri ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) de kendi adayını açıkladı.Şu anda konunun açıklığa kavuşturulması için Kürdistani tarafların cumhurbaşkanı adayını belirlemesi gerekir. Bağdat’taki Kürdistani grupların cumhurbaşkanı adayını belirlemesi bizim için daha iyi olacaktır. Bağdat’taki Kürdistani tarafların çoğunluğunun oyunu alan kişinin Kürdistan’ın cumhurbaşkanı adayı olması ve diğer tarafların da Bağdat’taki Kürdistani grupların kararına saygı duymasını umuyorum.”

SALİH: ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Cuma akşamı Berhem Salih’in ofisinden de yazılı bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada tek bir adayın belirlenmesi için Kürdistan’daki siyasi durumun normale dönmesi gerektiğine vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Her ne kadar Irak Cumhurbaşkanlığı hakkı Kürdistan halkına ait ise de adayın Kürdistani güçler tarafından belirlenmesi için zamana ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için Kürdistan’daki siyasi durumun normalleşmesi gerekiyor. Bazı Kürt partileri bu süreçte bir araya gelmeye karşı. Ayrıca sadece YNNK ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayı yok. Partilerle ilgisi olmayan adaylar da bulunmaktadır.

Cunhurbaşkanı Kürdistan ile birlikte bütün Irak halkını temsil ettiği için parlamentonun son kararı vermesi gerekiyor. Bize göre bu partiler arasındaki paylaşımın kırılması bir adım ve demokratik bir taleptir.”