Belediyenin malları devlet kurumlarına devredilmiş

Cizre Belediyesi’nde kayyum 260 milyonluk borcun yanı sıra belediyeye ait olan toplamda milyarlarca liralık taşınır ve taşınmaz mallarını devlet kurumlarına devretti.

Kürdistan'da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerde kayyum dönemi harcamalara ilişkin incelemeler sürüyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeyken kayyum atanan belediyelerden biri olan Şırnak'ın Cizre Belediyesi'nde yapılan incelemeye göre, kayyum öncesi belediyenin kasasında 32 milyon TL bulunurken, kayyum döneminde yapılan harcamalar ile birlikte 260 milyon TL borçlandırıldığı tespit edildi.

Bunların yanı sıra belediyeye ait olan toplamda milyarlarca liralık taşınır ve taşınmaz malların devlet kurumlarına ücretsiz bir şekilde devredildiği anlaşıldı. Yapılan devirlerin hukuksuzluğuna tepki gösteren Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ ile detayları konuştuk. Kayyumun belediyeye verdiği zararın haddi hesabının olmadığını ifade eden Zırığ, yapılanların belediyeyi işlevsizleştirmenin de ötesinde olduğunu ve belediye kurumunun tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik tahribatlar yarattığını söyledi.

MEZBAHA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NE HİBE EDİLMİŞ

Ücretsiz bir şekilde devredilen taşınmazları hatırlatan Zırığ, "Hizmet binamız kaymakamlığa devredilmiş. Bir insan halka ait olan bir kurumu nasıl olur da kendisine devreder akıl alır bir şey değil. Yine çok ironik bir örnek vardır ki; halka hizmet vermek için halkın vergileri ile açtığımız mezbahaneyi kayyum, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne devretmiş. Yani eğitim kurumu olan okulda çocuklara eğitim veren böyle bir kurum ile, hayvanların kesiminin yapıldığı bir kurumun nasıl bir alakası var biz anlamadık" dedi.

Cizre’nin ilk ve tek meydanı olan Cumhuriyet meydanının ise Emniyet müdürlüğüne devredildiğini kaydeden Zırığ, koca bir meydanın karakollaştırılacağını söyledi. Zırığ, "Kısacası burada çıkan sonuç şudur; kayyum anayasaya da aykırı bir halde suç işledi. Anayasanın yerel yönetimleri esas alarak temel aldığı belediyeciliği ortadan kaldırmaya dönük bir darbedir bu. Bugün demokratik bir devlette var olan tüm savcı ve hakimlerin, bu talanı yapan yetkililer için harekete geçmesi gerekirdi. O sorumluların anayasayı yok saymaktan yargılanmaları gerekirdi" diye konuştu.