'Bedeli ne olursa olsun İmralı tecridini kırmaya kararlıyız'

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan 5 tutsak, "İmralı tecrit sistemini kırmaya kararlıyız. Bunun bedeli ne olursa olsun ödemekten asla çekinmeyeceğiz"

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde 16 Aralık 2018 tarihinden açlık grevinde bulunan tutsaklar Hayati Üzman, Rıdvan Kaya, Nimetullah Cinkılıç, Cüneyt Aslan ve Sercan Gümüş, aileleri aracılığıyla yazılı açıklama yaptı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecrit uygulandığını belirten tutsaklar, Öcalan’ın uluslararası ve Türk hukuk sistemince tanınan hiçbir haktan düzenli olarak yararlandırılmadığını vurguladı. Öcalan’ın 27 Temmuz 2011 yılından beri hiçbir şekilde avukatlarıyla görüştürülmediğini belirten tutsaklar, Öcalan’ın yine 5 Nisan 2015 tarihinden itibaren ise dış dünya ile bağı tümden kesilerek mutlak tecrit altında tutulduğunun altını çizdi.

Öcalan'ın diktatörlük sistemi önünde engel olarak görüldüğü için AKP MHP iktidarı tarafından ağır tecride maruz bırakıldığını ifade eden tutsaklar, İmralı’daki ağır tecride rağmen Öcalan’ın başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’de ve Ortadoğu’daki tüm sorunların çözümüne ilişkin demokratik, kadın özgürlükçü ve ekolojik paradigmayı geliştirdiğini vurguladı. Öcalan şahsında başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye’deki tüm ezilenler ve emekçilerin tecrit altına alındığına dikkat çeken tutsaklar, “AKP-MHP iktidarının toplumu siyasal, düşünsel, kültürel, ekonomik ve sosyal alanlarda tecride alınmasının ilk adımı İmralı tecrit sistemidir” dedi. 

Öcalan’ın İmralı tecrit sistemine karşı hep direniş içinde olduğunu belirten tutsaklar, açıklamalarında şunları belirtti: “Onun direnişi Kürdistan; Türkiye ve Ortadoğu halkları için her zaman ilham kaynağı olmuştur. Önderliğimizin bu eşsiz direnişi karşısında iktidarın tüm hesapları boşa çıkmış ve bu boşa çıkmanın ruh hali ile daha fazla saldırganlaştırmıştır ve bu saldırganlığı sınır tanımaz düzeye gelmiştir. Bizler de AKP-MHP iktidarının İmralı tecrit sisteminin yıkılmasıyla halkların özlemi olan demokratik, kadın özgürlükçü ve ekolojik bir ülkede ve Ortadoğu’da yaşanacağına inanıyoruz. Bu anlamıyla İmralı tecridinin yıkılması hakların özgürlük baharına kavuşması anlamına gelecektir.” 

Teçrit kırılana kadar eylemlerini sürdüreceklerine dikkat çeken tutsaklar, “16 Aralık 2018 tarihinden itibaren zindanlarda başlatılan süresiz açlık grevi eylemine Diyarbakır D Tipi Cezaevinde 5 arkadaş katıldık. Bugüne kadar sürdürdüğümüz bu eylemimizle İmralı tecrit sistemini kırmaya kararlıyız. Bunun bedeli ne olursa olsun ödemekten asla çekinmeyeceğiz. Çünkü Önderliğimiz özgür çalışır, güvenlik ve sağlık koşullarının sağlanması eylemimizin tek amacıdır. Bu amacımıza ulaşmak için direnişimizi son nefesimize kadar sürdüreceğiz” dedi.

Tutsaklar, “Gün hep birlikte AKP-MHP faşist iktidarına karşı direnme günüdür. Direnişimiz kazanacaktır. Berxwedan Jîyane. 14 Temmuz direniş ruhuyla birlikte direndiğimiz Kürdistan ve dünyanın dört bir tarafındaki yoldaşlarımıza, halkımıza ve dostlarımıza selam, sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz” dedi.