Başur'dan tepkiler: İşgalcileri KDP karşılıyor!  

Türk devletinin işgalci hamlelerine Başur'dan tepkiler gelmeye devam ediyor. Siyasetçi ve kurum temsilcileri, uluslararası hukuku hiçe sayan işgalci güçleri karşılayanlara tepki göstererek, uyarıda bulundu.

Türk Devletinin Başurê Kürdistan’ın Bradost bölgesindeki işgali ve ardından Kandil ve daha birçok yeri işgal etme tehditleri sürerken, Başur'da yayın yapan birçok site, gazete ve basın yayın kuruluşu işgali görmüyor. Kerkük’te yayın yapan Haftalık Hawalnews gazetesi ise işgali bu haftaki sayısında manşetten gördü. Gazetenin manşetten gördüğü işgal için görüşlerine başvurulanlar, işgalin siyasi bir gücün desteği ile olduğu yönünde.

'ÇOK TEHLİKELİ' UYARISI

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarına ilişkin Hawalnews gazetesine konuşan, YNK Irak Parlamenteri Şivan Dawudi, şunları belirtti: “Türk güçleri bölgesel ve Irak merkezi hükûmetinin hiçbir tepkisi ile karşılaşmadan işgal saldırılarını geliştiriyor. Gövde gösterisi şeklinde zırhlı araç ve gereçlerle saldırılarını devam ettiyor. Hiçbir tepki ile karşılaşmamaları bir anlamda resmi geçtikleri izlenimini veriyor. Ama bu düpedüz RTE’nin Başûrê Kurdistan içine işgalci elini uzatması demektir. Başur, Bakur, Rojhilat ve Rojava Kürdistan parçaları ile Irak için çok tehlikeli bir durumdur.”

BM'YE TEPKİ

Dawudi, işgale ilişkin BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşların sessizliğinin oldukça ilginç olduğunu belirterek, şu noktalara dikkat çejti: “BM, Irak’ı yakından takip ediyor. Olup biten her şeye ilişkin bir biçimde tepki gösteriyor. Ancak ne yazık ki şu ana kadar bu işgal saldırılarına karşı herhangi bir tepki göstermedi. Bu da oldukça düşündürcü bir durum.”

'İŞGALCİ GÜÇLERİ KARŞILAYANLAR, HATTA DAVET EDENLER VAR!'

İşgale ilişkin görüşlerine başvurulan YNK Duhok İl Başkanlığı Sözcüsü Bilınd Şali de, Duhok il sınırları içine giren Türk işgalci güçlerinin, KDP'yi kastederek, bazı güçler tarafından karşılandığını söyledi. Şali, geçtiğimiz günlerde bölgesel hükûmet adına yapılan açıklamalara ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz günlerde bölgesel hükûmet adına bazı açıklamalar yapıldı. Açıklamada, Türk güçlerinin bölgede PKK’liler olduğu için girdikleri söyleniyor. Bu açıklama Türk ordu güçlerinin bölgeye nasıl girebildiklerine de açıklık getiriyor. Bu açıklama bölgesel hükümet adına yapıldı ancak bölgesel hükümetin değil, KDP’nin açıklamasıdır.”

Şali, KDP’yi kastederek, Başur'daki bazı güçlerin direkt ya da dolaylı bir şekilde Türk güçlerini Başur'a davet ettiklerini söyledi.

'ULUSLARARASI YASALARA AYKIRI; AMAÇ İŞGAL'

Başurê Kürdistan Hükümeti Soykırım, Şehit aileleri ve Peşmerge Komitesi'nden Dilêr Mamati ise işgal amacıyla Başur topraklarına giren Türk ordu güçleri ile peşmerge arasında hiçbir anlaşmanın olmadığının altını çizerek, şöyle dedi: “Türk güçleri, uluslararası yasalara aykırı bir şekilde bağımsız bir ülkenin topraklarını işgal etmek için giriyor. Bu yasa tanımamazlık bölgedeki krizi daha da derinleştiriyor. Peşmerge güçleri ile işgal için topraklarımıza giren güçler arasında hiçbir anlaşma yok. Sınır güvenliği için eskiden beri işletilen bazı prosedürler var. Bazen ikinci, bazen üçüncü, bazen de dördüncü bir tarafın dahil olduğu anlaşmalarla sınır güvenliği sağlanıyordu. Ancak Türkiye şimdi bunların hepsini bir kenara bırakmış, güçlerini işgal için topraklarımıza sürüyor.”