Başur'daki açlık grevleri kararlılıkla devam ediyor

Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için Hewlêr, Süleymaniye, Maxmur ve Kelar'daki açlık grevi eylemleri kararlılıkla devam ediyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için Kürdistan, Türkiye ve Avrupa'da başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri devam ediyor. Nasır Yağız'ın  Hewlêr HDP temsilciliğinde sürdürdüğü açlık grevi 138. gününde. Süleymaniye’deki Mezopotamya İşçiler Derneği'nde devam eden eylem 115, Kelar’da Herêm Mehmud’un açlık grevi 43,  Azadi Hareketi’nin Germiyan Bölge Meclisi üyesi Gulebax Celal'in de 22. gününde. Açlık grevlerinin devam ettiği yerlerden biri de Maxmur mülteci kampı. İştar Meclisi Koordinasyon üyesi Fadile Tok’un  Ocak ayında başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi de 78. gününde.

HEWLÊR

Hewlêr’de 138 gündür açlık grevinde olan Nasır Yağız’ın giderek kötüleşen sağlık sorunları endişe yaratıyor. HDP temsilciliğinde süren süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemlerine şimdiye kadar 300 kişi destek verdi. Süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemini bu hafta 69. grup devam ettiriyor. Açlık grevini sürdürmedeki kararlılığını her fırsatta dile getiren Yağız, sağlık sorunları yaşasa da moral ve kararlılığından bir şey kaybetmiyor. Kilo kaybı yaşayan Yağız'ın, baş ağrıları, görme ve duyma yetisindeki zayıflıklar giderek artıyor. Yağız en son, 26 Şubat günü, grevinin 98’inci gününde hastaneye kaldırılmış, ancak tedaviyi reddederek, eylemine devam etmişti.

Yağız'a eyleminin ilk gününden itibaren, kurum ve parti temsilcileri ile Bakur ve Başur halkının desteği aralıksız devam ediyor. KNK, Goran ve PYD'nin yanı sıra birçok parti kurum ve kuruluşların yanı sıra, sanatçı ve aydınlar da Nasır'a destek ziyaretinde bulundu.

SÜLEYMANİYE

Süleymaniye’de Mezopotamya İşçiler Derneği'nde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sona ermesi için 12 Aralık'ta açlık grevi başladı. Süresiz-dönüşümlü açlık grevine şimdiye kadar Kürdistan'ın 4 parçasından 228 kişi katılırken, eylem 58. grupla devam ediyor. Süleymaniye'deki eyleme şimdiye kadar Tevgera Azadî, PYD, PADÊ, Avrupa temsilcileri, KODAR, KJR, Rojava temsilcileri, TEV-DEM, Kongrya Star, RJAK, Tevgera Azadî eşbaşkanı ve temsilcileri, KNK ile birçok kurum ve kuruluş destek ziyaretinde bulundu. Herêm Mehmud’un açlık grevi 43,  Azadi Hareketi’nin Germiyan Bölge Meclisi üyesi Gulebax Celal'in de 22. gününde.

MAXMUR

Maxmur halkı da direnişçilere ses vererek Aralık'ta açlık grevine başladı. Maxmur Kampı'ndaki süresiz-dönüşümlü açlık grevine şimdiye kadar 500 kişi katıldı. 113. gününde olan eylem 37. grupla devam ediyor. İştar Meclisi Koordinasyon Üyesi Fadile Tok, da 20 Ocak'ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladı. Tok'un direnişi 78. gününde.

30 Ocak'ta BM Hewlêr Temsilciliği önünde çadır kurarak, Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı açlık grevi eylemi başlatan İştar Meclisi üyesi kadınlara KDP asayişi saldırdı. 6 Şubat'ta KDP asayişi yine Hewlêr’de açlık grevi direnişinde olanlara saldırdı, eylemcilerin kullandığı çadır yıktı ve bazı malzemelere el koydu.