Başaran: Devlet Kürt çocukları 'seken' kurşunla öldürüyor!

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin katledilmesine dikkat çekerek, hükümetin katilleri koruduğunu belirtti.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin Türk askeri tarafından katledilmesine ilişkin bugün açıklama yaptı.

Yazılı açıklamada, "Hakkari’de sınır ticareti yapan bir grup yurttaşa askeri helikopterden açılan ateş sonucunda 14 yaşındaki Vedat Ekinci katledilmiş, bir yurttaş ise ağır şekilde yaralanmıştır" denildi

'VALİLİK KATİLLERİ KORUDU'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İşsizliğin, yoksulluğun ve askeri operasyonların arasında yaşamını idame ettirmeye çalışan yurttaşlarımıza tıpkı Roboski’de olduğu gibi yine ölüm layık görülmüştür.

Vedat Ekinci’ye Allah’tan rahmet, ailesine ve halkımıza başsağlığı diliyor, yaralı yurttaşımızın acilen sağlığına kavuşmasını ümit ediyoruz.

Hakkâri Valiliği, sınır ticareti yapan gruba 'uyarı ateşi' açıldığını, Vedat Ekinci’nin 'seken kurşun' ile yaşamını yitirdiğini söyleyerek, bu saldırının da yine incelenmeyeceğinin ve cezasızlığın süreceğinin sinyalini vermiştir.

Ekinci’nin katledilmesi, acısı hâlâ ilk günkü gibi taze olan 34 canımızı yitirdiğimiz Roboski’yi, havan topuyla katledilen Ceylan Önkol’u, Lice’de katledilen Medeni Yıldırım’ı, Mardin’de babası Ahmet Kaymaz ile birlikte katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ı hatırlatmaktadır.

'CEZASIZLIK SÜRDÜKÇE YENİDEN HEDEF ALACAKLAR'

Bir kez daha soruyoruz: Kürt çocukların ve gençlerinin kaderi 'seken' kurşunların ve bombaların hedefi mi olmaktır?"

"14 yaşındaki bir çocuğun göz göre göre katledilmesinin nedenlerinden biri, geçmiş dönemde yaşananların araştırılmaması, sorumluların yargılanmamasıdır" vurgusunda bulunan Başaran, "Ülkede cezasızlık politikası devam ettiği sürece, katiller korunup kollandığı sürece yeni 'seken kurşunların' çocukları ve sivilleri hedef alacağı açıktır" diye belirtildi.

'KAMUOYU TAKİPÇİSİ OLMALI'

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, açıklamasının sonunda şunları kaydetti:

"Vedat Ekinci’nin ölümüne ve bir yurttaşın ağır yaralanmasına neden olan sorumluların derhal görevden alınması, gerekli yasal incelemenin ivedilikle başlatılması gerekmektedir. Yetkilileri, adaleti tesis etmek ve böylesi ölümlerin bir daha yaşanmamasını sağlamak amacıyla göreve çağırıyoruz. Kamuoyunu, hak örgütlerini ve sivil toplum kuruluşlarını bu olayın takipçisi olmaya davet ediyoruz."