Barzani Türk devletine toz kondurmadı!

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, işgalci saldırılarına rağmen Türkiye'ye toz kondurmadı ve "Türkiye, Kürdistan Bölgesi açısından önemli bir ülkedir" dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Hewlêr’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Türk devletinin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlattığı işgal girişimine değinmekten kaçınan Barzani, Türk devletiyle olan ilişkilerinin bir an önce düzelmesini istedi.

Barzani şunları söyledi: “Türkiye ile ilişkilerimiz devam ediyor. Türkiye ile görüşmelerin yapılmasını ümit ediyor ve ilişkilerimizin normalleşmesini arzu ediyoruz. Ancak Türkiye'ye yapacağımız ziyaretin tarihi henüz belirlenmedi. Türkiye, Kürdistan Bölgesi açısından önemli bir ülkedir. Kürdistan Bölgesi hükûmeti, komşu ülkelerle dostça ilişkilerini sürdürmeyi arzu ediyor.”

HEWLÊR-BAĞDAT İLİŞKİLERİ

Hewlêr ile Bağdat arasındaki sorunlara ilişkin de konuşan Barzani, “Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki memur maaşlarını ödemeye niyeti varsa her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. İki bakanlığın memur listesinin denetlenmesi için görüşmelerin başlamasını olumlu buluyoruz. Bunun diğer bakanlıkları da kapsayacağını ümit ediyorum. Ancak Bağdat'tan memur maaşları henüz gelmedi. Bu sorunların çözülmesini bekliyoruz. Merkezi Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi'ndeki çiftçilere 700 milyar dinar borçlu ve Bağdat şimdiye kadar çiftçilerin ödemelerini yapmadı" dedi.

Kürdistan Bölgesi'nin mevcut gelirlerinin memur maaşlarına yetmediğini savunan Barzani, “Petrol ihracatını denetleyen şirketler uluslararası firmalardır. Bağdat ile petrolle ilgili bütün verileri paylaşmaya hazırız. Petrol ve gaz üretimi ihracatı konusunda son derece şeffaf olacağız” ifadelerini kullandı.

Barzani, Irak Parlamentosu'nun Xurmatu’daki olayların araştırılması için heyet oluşturma kararını da olumlu buldu.

'SEÇİMLER İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'

Kürdistan Bölgesi’nde yapılması düşünülen seçimlere ilişkin ise Barzani, “Seçim Komisyonu ile hükûmet ve parlamento görüşmeleri sürüyor. Bu toplantılar sonucunda seçimin ne zaman yapılacağına karar vermek istiyoruz" diye belirtti.