Bağdat ile Hewlêr arasındaki bütçe krizinde karşılıklı adımlar

Bağdat ile Hewlêr arasındaki bütçe krizinde çözüm için karşılıklı adımlar geldi.

Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki sağlık ve eğitim emekçilerinin maaşlarını ödemeye başlayacağı belirtilirken, Kürdistan Bölge Parlamentosu ise memur listelerinin gözden geçirecek.

Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Yönetimi arasındaki bütçe krizi sürerken, krizin çözümü için Bağdat ile Hewlêr'den karşılıklı adımlar geldi. Irak merkezi hükümetinin Kürdistan Bölgesi'ndeki eğitim ve sağlık çalışanlarının maaşlarını gönderme kararı aldığı belirtiliyor. Diğer yandan Kürdistan Bölge Parlamentosu ise yarınki oturumunda memur ve emekli listelerini görüşeceği açıklandı.

Edinilen bilgilere göre, Eğitim ve Sağlık bakanlığının memur listeleri üzerinde yapılan incelemelerin ardından her iki bakanlığa bağlı memurların maaşlarının Bağdat tarafından gönderileceği ifade ediliyor. Kürdistan Bölge Parlamentosunun ise yarın saat 12.00'daki oturumunda Kürdistan Bölgesi'ndeki memur ve emekli listelerini yeniden gözden geçireceği açıklandı.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Irak merkezi hükümeti arasındaki bütçe krizinde her iki tarafın açıkladığı toplam memur sayısı arasındaki fark dikkat çekiyordu. Bağdat, Kürdistan Bölgesi'nin kayıtlı memur sayısının 650 bin olduğunu, Hewlêr ise toplam memur sayısının 1 milyon 250 bin olduğunu savunuyordu.

Kürdistan Bölgesi'nde emekli listelerinin gözden geçirilmesine geçtiğimiz günlerde başlamış ve 50 yaşın altında emekli olan birçok kişinin maaşlarının kesilmeye başlandığı iddia edilmişti. Listelerin güncellenmesi sonrası Kürdistan Bölgesi'nde birçok kişinin işsiz kalma endişesi doğdu. Bu durumun da bölgede yeni krizlere neden olabileceği belirtiliyor.

Irak'ın 2018 yılı bütçesi açıklanırken, Kürdistan Bölgesi'nin yüzde 17 olan bütçe oranı yüzde 12.67'ye düşürülmüştü. Bağdat, bu duruma da Kerkük ve tartışmalı bölgelerin yönetiminin 16 Ekim 2017 tarihinden sonra Bağdat'a geçmesine bağlı olarak Kürdistan Bölgesi'ndeki nüfus oranının düşmesi olarak açıklamıştı.