Babaoğlu, Çalık ve Fidan için buluştular

Amed ve Batman'da kayıp yakınları, Nazım Babaoğlu ile Salih Çalık ve Sinan Fidan için buluştu. Eylemde, AKP'nin savaş politikaları ve tecride de tepki gösterildi.

AMED

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminin 530'uncusu dernek binasında düzenlendi. Eyleme, İHD eş genel başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, kayıp yakınları, CHP İl Başkanı Mehmet Sayın ve İHD MYK üyeleri katıldı. 

Türkdoğan, hükümeti 'güvenlikçi' politikalardan vazgeçmeye çağırarak, "Belki bu seçim sonuçları yeni bir başlangıç olabilir. Çünkü savaş ve güvenlik politikalarından bir şey çıkmaz" dedi.

Keskin ise şunları kaydetti: "Bu coğrafyada 1915'ten beri insanları gözaltına alınıp kaybetmek bir devlet politikasıdır. 1990'larin sorumluları Mehmet Ağar ve Tansu Çiller, bugün maalesef iktidarın yanındalar. Bu durum bu politikaların hâlâ devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Eylemde, 12 Mart 1994 tarihinde Urfa’dan Siverek’e habere giden ve kendisinden bir daha haber alınamayan Özgür Gündem Gazetesi muhabiri Nazım Babaoğlu’nun ağabeyi İrfan Babaoğlu, "Nazım’ı görenler ifade verdi ama devlet kendini kaybettirmeye şartlandırdığı için bir şey yapmadı. 25 yıl geçti” dedi.

Nazım Babaoğlu’nun kaybedilme hikâyesini İSE İHD Cezaevi Komisyonu Başkanı Hasan Yalçın anlattı.

Yalçın, ailenin yaptığı tüm başvurulara rağmen Babaoğlu’ndan haber alınamadığını belirterek, 25 yıldır Nazım Babaoğlu’nun dosyasında hukuk işletilmediğini ve faillerin cezasızlık zırhıyla korunduğunu söyledi. 

BATMAN

Batman'da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, İHD Şubesi binasında 436'ncı kez bir araya geldi. İnsan hakkı savunucuları ile Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi avukatlar ve kayıp yakınlarının katıldığı eylemde, açıklamayı İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Şehmuz Azboy yaptı.  

Seçim günü meydana gelen olaylarda 7 vatandaşın yaşamını yitirdiği, en az 107 kişinin de yaralandığını hatırlatan Azboy, “Bunlar yaşanırken ise cezaevlerinden ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Yonca Akici, 1 Nisan’da Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde; Siraç Yüksek, Osmaniye 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde; Mahsum Pamay ise 5 Nisan tutuklu bulunduğu Elazığ T Tipi Cezaevi’nde Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için yaşamlarına son verdiler. Ailelerine başsağlığı ve sabır diliyoruz" dedi.  

Azboy, 6 Haziran 1994 tarihinde Amed'in Kocaköy ilçesinin Şahlat köyünde kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan'ın akıbetlerini sordu.