Avukatlardan Van’daki eylem yasağının kaldırılması için başvuru

Van Valisi M. Emin Bilmez tarafından adeta kalıcı OHAL’e dönüştürülen ‘Eylem ve etkinlik yasağına’ tepkiler sürerken, Van Barosu avukatları mahkemeye başvurarak hukuksuz yasaklara son verilmesini istedi.

Türkiye’de 15 Temmuz iktidar kavgasının ardından başlayan OHAL’in yan etkileri sürüyor. Ülkeyi OHAL yasalarıyla yönetmek isteyen vali ve kaymakamlar, OHAL’in kaldırılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen keyfi uygulamalarını sürdürüyor.

Van Valiliği tam 932 gündür yani yaklaşık 3 yıldır Van’da basın açıklaması yapılmasına dahi izin vermiyor. Valilik son olarak Van’da yapılması planlanan Gezgin festivalini de ‘güvenlik´ gerekçesiyle iptal etmişti.

Van Valisi’nin ısrarla sürdürdüğü yasak üzerine Van Barosuna bağlı avukatlarda ‘Yürütmenin durdurulması’ talebiyle Van 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Başvurularda şunlara dikkat çekildi:

“Van il coğrafi sınırları içerisinde spor faaliyetleri kapsamında yapılan taraftar kutlamaları şeklindeki etkinliklerin gerekli emniyet tedbirlerinin aldırılabilmesi amacıyla açık alanlarda düzenlenecek yürüyüş, toplantı, toplanma, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma ve benzeri her türlü eylem ve etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin davalı idarenin resmi internet sayfasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve anayasaya aykırı olduğu, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kanunla sınırlanabileceği, alınan yasaklama kararının somut bir yasal dayanağının bulunmadığı, işlemin amaç, sebep ve yetki bakımından aykırı olan yürütmenin durdurulması ve iptaline karar verilmesi istendi.”

AVUKAT DEMİR: OHAL KALICI HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR

Konuyla ilgili konuşan Van Barosu avukatlarından hukukçu Cemal Demir, söz konusu yasağın Van’da yaşamı olumsuz etkilediğini söyledi. Eylem ve etkinlik yasağı ile Van’da OHAL’in kalıcı hale getirildiğini söyleyen Demir, valiliğin uyguladığı kanunsuz yasağın kaldırılması amacı ile yasal mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Demir, "Bu yasaklarla tüm toplum cendere altında tutulmak isteniyor. Van Valiliği kenti polis kentine çevirdi. Neredeyse her köşe başında panzerler görüyoruz. Demokratik eylem ve etkinlikler anayasal haktır ve Vali'nin isteğine göre yasaklanamaz" dedi.