Avukatlardan 'Tahir Elçi' eylemi: Hayalini inşa edeceğiz

Amed Barosu üyeleri, Tahir Elçi için 89'uncu kez bir araya geldi.

Amed Barosu, devlet güçlerince Sur'da katledilen eski Baro Başkanı Tahir Elçi için eylemlerine devam ediyor. Baro üyeleri, faillerinin bulunması, soruşturma dosyasının hızlı ve etkili yürütülmesi talebiyle Diyarbakır Adliyesi önünde 89'uncu kez bir araya geldi. Çok sayıda avukatın katıldığı eyleme, HAK İnisiyatifi üyeleri de destek verdi. Türkçe ve Kürtçe "Seni unutmayacağız" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Amed Barosu Başkanı Ahmet Özmen açıklama yaptı.

Özmen, Tahir Elçi'nin yaşamı boyunca yüksek standartlara sahip, insan haklarına dayalı, barışçıl bir toplum hayali kurduğunu ifade ederken, "28 Kasım 2015'te sevgili Tahir Elçi'nin katledilmesiyle birlikte mücadelesinin ve hayallerinin aksine ülkenin kaosa sürüklendiği, hukukun askıya alındığı, çatışma ortamının yüksek oranda yükseldiği bir döneme girdik ne yazık ki” dedi.

Özmen, Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle başlayan kötü süreçten ancak Elçi’nin soruşturmasının aydınlatılmasıyla çıkılabileceğini vurguladı.

'ELÇİ HASANKEYF VE DERSİM İÇİN MÜCADELE EDERDİ'

Özmen, Elçi soruşturmasının aydınlatılması ve faillerinin bulunmasında asıl yükümlülük ve borcun devlette olduğuna işaret ederek, şunları belirtti: "Bu yükümlülük savsaklanacak, ötelenebilecek ve ertelenecek bir yükümlülük değildir. Bizi buradan bir kez daha sizler aracılığıyla devlet yetkililerine, hükümete tekrar sesleniyoruz. Tahir Elçi'nin faillerini lütfen bulunuz ve yargıya teslim ediniz. Özellikle İçişleri Bakanlığı’na ve Adalet Bakanı’na yüksek sesle bu çığlığımızı duymalarını talep ediyoruz."

Elçi'nin karşı çıktığı hukuksuzlukların, uğruna mücadele ettiği değerlerin aksine bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Özmen, Elçi’nin tarihi eserlerin korunmasını talebiyle yaptığı basın açıklaması sırasında katledildiğini ve şimdi de 12 bin yıllık tarihi olan Hasankeyf’in yok edildiğini kaydetti. Özmen, şöyle konuştı: “İnsanlığın ortak mirası olan ve her dünya vatandaşının sahip çıkması gereken Hasankeyf bir baraja heba ediliyor. Orada dinamitlerin patlatıldığı ve yıkımın yapıldığı yönünde bildiğiniz üzere haberler var. Öbür taraftan Dersim’de korumamız gereken gelecek nesillerin mirası olan doğa, ne yazık ki ateşe veriliyor. Bu tablo Tahir Elçi'nin asla hayal etmediği, asla mücadelesiz bırakmayacağı, karşısında duracağı bir tablodur. Biz de Tahir Elçi'nin sevenleri ve mücadele arkadaşları soruşturma dosyasının aydınlatılması, faillerinin bulunması ve hayal ettiği toplumun inşası için hepimiz var gücümüzle mücadele edeceğiz."

Açıklamanın ardından oturma eylemi de yapıldı.