Avukatlar: Leyla Güven'in durumu kritik evrede

Avukatları, açlık grevi 30'uncu günü bulan Leyla Güven için açıklama yaparak, "Sağlık sorunları başladı, son bir haftada ciddi kilo kaybı var ve grevin en kritik aşamasındayız" dedi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridin kaldırılması için açlık grevine başlayan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven'in eylemi bugün 30'uncu gününde. Avukatları, Güven'in son durumuna ilişkin açıklama yaptı. 

'DURUMU KRİTİKLEŞİYOR'

Avukatı Cemile Turhallı Balsak, şöyle dedi: "Bugün açlık grevi eylemi 30'uncu gününe girdi. 30'uncu gün çok kritik bir eşik ve Leyla Güven'in durumu da kritikleşiyor. Ciddi baş dönmeleri ve kilo kaybı yaşanmış. Unutkanlık ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler söz konusu. Daha önce 2012 yılında yine cezaevinde girdiği bir açlık grevinde yaşadığı sağlık sorunlarının ardından hastaneye kaldırılmış ve yapılan tahlillerin ardından beyninde tümör olduğu anlaşılmıştı. Sürekli ilaç kullanması gerektiği halde açlık grevinde olmasından kaynaklı ilaç kullanamıyor."

Açlık grevinde sıvı alımının ve B1 alınmasının önemli olduğunu söyleyen Balsak, şöyle devam etti:

"Buna dair cezaevi yönetimi ile görüşmelerimiz oldu. Cezaevi idaresi B1'in yurtdışından getirildiğini ve hukuken uygun olmadığı gerekçesi ile getiremeyeceklerini belirtti. Hayati önem de oluşturabilecek bir vitamindir. Sağlık hakkı açısından idarenin bu yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Bu ilaçların getirilebilmesi için bir yasa çıktı kısa bir süre önce. Buna rağmen bir cevap alabilmiş değiliz. Leyla Güven'in sağlık durumunun kritik aşamaya gelmesinden kaynaklı ve cezaevi koşullarını da düşündüğümüzde tutuklu bulunmasının hukuksuz olduğunu düşünüyoruz. Ölüm oruçlarına ve açlık grevleri eylemlerine giren kişiler ölümü tercih etmiş olmuyorlar. Düşüncelerini bir şekilde muhataplarına iletme amacıyla bu yolu tercih etmektedirler. Bu yüzden tekrar tekrar B1 vitaminin bir an önce temin edilmesi noktasını vurguluyoruz. Bu doğrudan sağlık hakkı ihlalidir.

'ADIM ATILMALI'

Temennimiz taleplerinin dikkate alınması ve uzlaşma sağlanmasıdır. Travmatik bir aşamaya gelmeden bir adım atılmalıdır. Bizler de sizlerin aracılığı ile uluslararası demokratik kurumların ve tarafların duyarlılık göstermesini bekliyoruz."

'TECRİT KALKMALI'

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avukat Serdar Çelebi ise Güven'in Kürtçe şarkı söylediği gerekçesi ile disiplin cezası aldığını hatırlattı, itiraz nedeniyle bugün savcılık ifadesinin alındığını kaydetti. Çelebi, şunları da belirtti: “Leyla Güven'in talebini biz de avukatları olarak yerinde buluyoruz ve sağlık sorunlarının yanında taleplerinin de gündemleşmesini istiyoruz. B1 evet talebimizdir yerine getirilmelidir ama bunun çok fazla ön plana çıkarılması da müvekkilimizin amacına gölge düşürür. Tecrit kalkmalıdır ve Leyla Güven'in talepleri kabul edilmelidir. Öncelikli ısrarımız bu ve B1 vitaminin verilmesidir."