Avesta: Gerillanın gelmesi de geri çekilmesi de muhteşemdi

Avesta: Êzidî halkı tarihi bir dönemden geçiyor. Êzidî halkı artık nasıl yaşayacağını, savunması nasıl yapacağını, nasıl halklarla birlik olunacağının bilincine vardı ve bunun devam edilmesi gerekiyor.

HPG ve YJA Star güçlerinin Şengal’den çekilmesini değerlendiren KCK Genel Başkanlık Konsey üyesi Sozdar Avesta, “Gençlerin kendilerini arabaların önüne atıp ‘Gerillaların gitmesini istemiyoruz’ demeleri çok anlamlıdır. Fakat gençlerimizin aynı zamanda bu bilinçle kendi topraklarını savunma, halkının statüsünü elde etmek için savunma güçlerinde yer alması gerekiyor” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’ı kutlayan Avesta, dört parça Kürdistan başta olmak üzere tüm halklar için özgür yaşamın garantörü ve mimarı olan Öcalan için kadınların, halkların direnişinin aynı zamanda 2018 yılının faşizme karşı kesintisiz direniş yılı olacağını gösterdiğini söyledi.

DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırmasından iki gün sonra HPG ve YJA Star gerillalarının dünyanın gözü önünde Êzidî halkına yönelik gelişen fermana karşı, yurtsever, halkçı ve özgürlükçü yaklaşımı bir açıklama yaparak Şengal’e geçtiğini hatırlatan Avesta, “Gerilla Şengal’e gelerek sadece Êzidî halkını DAİŞ’e karşı savunmadı. Aynı zamanda Êzidî halkının Önder Apo’nun özgürlük felsefesi temelinde özgür bir yaşamın garantisi, özgür bir gelecek için de umut oldu” dedi.

YJA Star gerillalarının Êzidî halkı içinde etkisinin çok büyük olduğuna da dikkat çeken Avesta şöyle devam etti: “Halk, ‘Nasıl oyuyor da kadınlar silah kuşanarak, çağımızın en kirli, gerici zihniyete sahip olan DAİŞ’e karşı savaşıyor’ diye sordu. YJA Star gerillaları Êzidî kadınlar için yeni bir yaşamın sembolü oldu. Aynı zamanda Êzidî halkı, gerillaya yönelik yapılan spekülasyonlara karşı gerçeği gördü. Gerillanın onları nasıl savunduğunu, onların varlığı ve özgürlüğü için kendisini nasıl feda ettiğini de gördü. Gerillalar, Şengal topraklarına geçerek, kahramanca, Önder Apo’nun mimarı olduğu yaşam felsefesi ile DAİŞ’e karşı direndi. Böylece gerilla ismini halkların yüreğine ve tarihe yazdırdı. Êzidî halkı için de gerilla, irade, güven, xwebun olma, kendine yetme, birlik olma tohumu oldu.”

Gerillanın Şengal’den çekilmesi esnasında yapılan törende çok önemli ve anlamlı mesajların açığa çıktığını da vurgulayan Avesta, “Gerillanın çıkışı kesinlikle halkta bir moralsizliğe neden olmamalı. Özgürlük hareketi bu halkın bir daha fermandan, kırımdan geçmesine izin vermeyecek. Zaten ‘Ne zaman istense biz Êzidî halkının yanında olacağız. Gerillanın çekilmesi Êzidî halkının savunması içindir. Êzidî halkına başka yönelim olmaması içindir’ açıklamaları da yapıldı. Bu açıklamalar, özgürlük hareketinin Êzidî halkının benzer olayları bir daha yaşamasına izin vermeyeceğini belirtmesidir.

Êzidî kadınlarının, analarını, çocuklarını, gençlerinin gözlerindeki yaşlar aynı zamanda yeni bir yaşamı sürdürmedeki kararlılığı da gösteriyor. Êzidî halkı, fermandan sonra elde ettiği örgütlülüğü, halk gerçekliğini, oluşturduğu demokratik kurum ve kuruluşları daha da derinleştirip, sürdürmelidir. Özellikle de diasporada yaşayan Êzidî halkımızın geri kendi topraklarına dönerek, kurulan kurum ve kuruluşlarda görev almalıdır. Yönünü kendi topraklarına çevirmeli ve özgür yaşam alanlarını oluşturmalıdır” diye konuştu.

Bu sürecin demokratikleşme ve kendi statüsünü oluşturma süreci olduğuna da vurgu yapan Avesta, hiç kimsenin de gerillanın geri çekilme adımını yanlış anlamaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Özellikle de Êzidî halkının ruhani liderlerinden Baba Şêx’in bu kararın ne kadar anlamlı bir karar olduğunun bilincine varması gerektiğini de söyleyen Avesta şöyle devam etti: “Êzidî halkı tarihi bir dönemden geçiyor. Êzidî halkı artık nasıl yaşayacağını, savunması nasıl yapacağını, nasıl halklarla birlik olunacağının bilincine vardı ve bunun devam edilmesi gerekiyor.”

Êzidî halkının ulaştığı düzeyin çok önemli olduğunu da vurgulayan Avesta, “YJA Star’dan alınan profesyonel tecrübelerle birlikte kendisine güvenmelidir. YJŞ savaşçıları Reqa’yı özgürleştirme hamlesinde yer aldı. Onlar Berivanlardan, Nujiyanlardan, Tekoşinlerden öğrendiler mücadeleyi. Her koşul altında bu emeğe ve geçmişe sahip çıkmak gerekir” dedi.

Gerillaların alandan çıkarken yaşananların çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Avesta şunları dile getirdi: “Gençlerin kendilerini arabaların önüne atıp ‘Gerillaların gitmesini istemiyoruz’ demeleri çok anlamlıdır. Fakat gençlerimizin aynı zamanda bu bilinçle kendi topraklarını savunma, halkının statüsünü elde etmek için savunma güçlerinde yer alması gerekiyor. Haklarına sahip çıkma ve savunma zamanı. 4 yıllık emeğe sahip çıkmaları gerek. Gerillanın gelmesi ve geri çekilmesi de muhteşemdi. Nasıl ki gelişi büyük bir kahramanlıklaydı, geri çekilmesi de kahramancaydı. Bu temelde geri çekilen tüm gerillalar şahsında düşmana karşı büyük bir mücadele veren tüm gerillalarımızı selamlıyorum.”