ATK, kaçırılan cenazelerin kendisinde olduğunu kabul etti

İstanbul Adli Tıp Kurumu, Garzan Mezarlığı’ndan kaçırılan 267 cenazenin kendilerinde olduğunu kabul etti.

İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), ANF'nin 22 Aralık'ta 'Garzan Mezarlığı’nda bulunan 267 cenaze kaçırıldı' başlığıyla verdiği haberin doğru olduğunu kabul etti. ATK, Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek (Oleka Jor) köyünde bulunan Garzan Mezarlığı’ndaki 267 cenazenin kendilerinde olduğunu açıkladı.

Cenazesi mezarlıkta çıkarılanlar arasında bulunan Fedakar Turan'ın İstanbul'da yaşayan kardeşi Erhan Turan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’ne başvuruda bulunarak, hukuki destek talep etti.

ATK: CENAZELER BURADA

İHD yetkilileri, dün Adli Tıp Kurumu’nu arayarak konuyla ilgili bilgi istedi. Erhan Turan, ATK yetkililerinin bugün İHD avukatlarına şu açıklamayı yaptığını aktardı: "Mezarlığa daha önce bir bombardıman olmuş, bazı cenazeler zarar görmüş, hatta birkaç ailenin kendi mezarlarını tespit edemediklerine dair başvurusu olmuş. Bu yüzden kimlikleri netleşmesi için cenazeler burada. Ama başka hiçbir açıklama yapamayız.”

TURAN: YETERLİ DEĞİL

Turan, açıklamayı yeterli bulmadıklarını ve soru işaretlere yanıt olmadığını söyleyerek, konunun daha çok netleşmesi için girişimlerinin sürdüğünü belirtti.

Bitlis Savcılığı ise olayın duyurulmasından sonra ailelere, “Dosyada gizlilik kararı var” demiş, bilgi vermemişti.

'TÜM MEZARLARI YIKMIŞLAR'

Kobanê direnişinde 2014 yılında şehit düşen YPJ savaşçısı Dilan Bingöl’ün de aralarında bulunduğu 267 HPG, YJA Star gerillası ile YPG ve YPJ savaşçılarının cenazeleri, mezarları yerinden çıkarılarak kaçırılmıştı. Anne Lezgin Bingöl, şöyle demişti: “Mezarlığa gittiğimde kızımın mezarı yerinde yoktu, mezar yıkılmış ve cenazeye ait kemikler de mezarından çıkarılmış ve götürülmüştü. Orada mezar diye bir şey kalmamış. Diğer mezarlara da baktım tüm mezarlar aynı durumdaydı. Kısacası kızıma ait cenaze dahil tüm cenazeler oradan alınıp götürülmüş."