Aslan: Yıkım durdurulana kadar eylemlerimiz sürecek

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Hasankeyf'te Darphane Kalesi'nin dinamitlerle havaya uçurulmasına karşı başlattığı eylemi sonlandırdı. Aslan, yıkımın durdurulmaması halinde geniş kapsamlı eylemler başlatacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Hasankeyf'teki Darphane Kalesi'nin dinamitlerle havaya uçurulmasına karşı 17 Ağustos'ta kendini kayalara zincirleyerek başlattığı eylemi, yaptığı basın toplantısıyla sonlandırdı. Kamuoyuna gösterdikleri destek ve dayanışmadan dolayı teşekkür eden Aslan, yıkıma karşı eylem ve etkinliklerini sürdüreceğini söyledi.

Resmi makamların tarihi kültürü korumakla sorumlu olduğunu ancak korunmaması üzerine halkın eyleme geçtiğini ifade eden Aslan, devletin ve hükümetin anayasaya karşı suç işlediğini kaydetti. Tarihi yapıların tahrip edilmemesi için eylemde bulunduğunu dile getiren Aslan, "Mülki İdari Amirleri ve onlara emri verenler bir gün yargılanacaktır" dedi.

"Hükümetin ezel ile ebed arasındaki bağı koparmaya hakkı yoktur" sözleriyle iktidar politikalarına tepki gösteren Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "40-50 yıllık bir enerji için 12 bin yıllık enerji yok edilir mi? Tarihin, kültürün de bir enerjisi vardır. 4 gün önce, Hasankeyf’teki tarihsel ve kültürel katliamı durdurmak için uyarı amaçlı geliştirdiğim eyleme şimdilik ara veriyorum. İnsanlığın ortak mirası olan 12 bin yıllık antik kentin bulunduğu kaya bloklarının dinamitlerle havaya uçurulmasının Taliban’ın Buda Heykellerini, DAİŞ’in ise Musul Müzesi ve Palmira Antik Kenti'ni havaya uçurmasından hiçbir farkı yoktur."

AKP hükümetinin Kürt halkı ile Mezopotamya tarihini ve kültürüne dönük politikalarına dikkat çeken Aslan, şunları söyledi: "Hasankeyf hafızasıyla, geçmiş ve gelecek arasında köprü kurarak nesilleri buluşturan görkemiyle neredeyse bir can taşır. Günümüz insanına nereden geldiğini ve nereye gittiğini hatırlatır. Yıkım durdurulmazsa daha geniş katılımlı ve daha kalıcı eylemler yapacağız. Bu tarihsel hafızanın canına kastedenlere, yıkımın mimarlığını üstlenenlere sesleniyoruz: Eğer yıkım durdurulmazsa daha geniş katılımlı ve daha kalıcı eylemler yapacağız."

Türkiye ve dünya kamuoyuna Hasankeyf'te yıkıma karşı duyarlılık çağrısında bulunan Aslan, tarihi Hasankeyf'i korumak üzere mücadele edeceklerini vurguladı.