Ardahan'da HDP'li olmak yetiyor

Ardahan’da neredeyse siyaset yapıp da tutuklanmayan ve karakola giderek ifade vermeyen HDP'li kalmadı.

Ardahan’da HDP toplamda 13 bin oy almasına rağmen son üç yılda 2 bin kişi gözaltına alındı, 300 kişi de tutuklanarak cezaevine konuldu.

En küçük illerden biri olan Ardahan’da yaşananlar, siyasi soykırım operasyonlarının geldiği düzeyi de ortaya koyuyor. Kuzey Serhat’ın en ücra köşesinde bulunan Ardahan’da HDP son yıllarda yapılan seçimlerde oy oranını oldukça arttırdı. 7 Haziran, 1 Kasım ve son olarak 24 Haziran’da HDP’ye 13 bin oy verilen Ardahan’da toplam seçmen sayısı 60 bin. 97 bin nüfuslu kentte HDP oy arttırdıkça bununla paralel olarak baskılar da artıyor.

Sadece 2018'de 150 kişi tutuklandı. Üç yılda 2 bin kişinin siyasi nedenlerle davalık olduğu Ardahan’da şu anda mahkemelerde bekleyen 300 adet ‘Örgüt Üyeliği ve Propaganda’ dosyası ise verilecek kararı bekliyor.

ARDAHAN’A ÖZEL POLİTİKA

Kars Barosu avukatları, Ardahan’da Kürtlere yönelik çok özel bir politika uygulandığını söyledi. Ardahan’ın hem sınır kenti olması hem de kozmopolitik yapısı nedeniyle bunun yapıldığına işaret eden avukatlar, şunları aktardı: "Ardahan halkların kentidir. Dolayısıyla tüm halkların birlikte hareket etmesi ve birleşik durması AKP hükümetini ciddi manada rahatsız ediyor. Bu yüzden hukuku ortadan kaldırdılar. Ardahan’da neredeyse HDP’ye oy veren her birey suçlu ilan edilmiş durumda. HDP’ye oy verenler için tespit çalışması yaptıktan sonra sudan gerekçelerle gözaltına alıyorlar. Mahkemeler talimatla çalışıyor. Bu konularda hukuki tüm itirazlarımızı yaptık ama bir türlü engelleri aşamıyoruz."

24 HAZİRAN'DAN SONRA DA

Ardahan’da bir süre seçim çalışması yürüten HDP eski Milletvekili Selami Özyaşar, Ardahan’da neredeyse siyaset yapan herkesin tutuklandığını; HDP ve DBP’nin tüm yöneticileri hakkında dava açıldığını belirtti. Özyaşar, şunları söyledi: "24 Haziran seçim sonuçlarından sonra da baskılar devam ediyor. Halk seçim çalışması dahi yapamadı. Seçim çalışması yürüten herkes gözaltına alındı. Sosyal medya operasyonları adı altında sık sık gözaltılar oluyor. Karakola giderek ifade vermeyen HDP çalışanı yok."