Amed ve Van'da açlık grevleri başladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto için açlık grevine başlayan Leyla Güven'e destek büyüyor. HDP'liler, Amed ve Van'da açlık grevleri başlattı.

Açlık grevinde olan Leyla Güven'e destek vermek için Amed'de 16 siyasetçi açlık grevine başladı. Açlık grevi grubu adına açıklama yapan HDP'li Dersim Dağ, "Leyla Güven'in talepleri hepimizin talepleridir. Talepler karşılanmadıkça eylemimiz sürecek" dedi. 

Rehin tutulduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 10 gündür açlık grevi eyleminde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven'e destek amacıyla HDP ile DBP'li siyasetçiler, 2 günlük açlık grevi eylemine başladı. Eylem öncesi yapılan basın açıklamasına DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları, HDP Amed İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, DBP Amed il eşbaşkanları Naşide Toprak ve İbrahim Çiçek ve halk katıldı.

Açıklamanın yapıldığı HDP il binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu'na, "Tecridi kıralım, faşizmi püskürtelim", "Leyla Güven haklıdır, tecrit son bulmalıdır" yazılı pankartlar asıldı ve eylemciler Leyla Güven'in fotoğrafının bulunduğu önlükler giydi.

'TECRİT KALKANA KADAR...'

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Güven'in haklı bir mücadele yürüttüğünü ifade ederek, "Ben Sayın Öcalan'ın sunduğu perspektiflerden etkilenerek siyasete başladım" sözlerini hatırlattı Dağ, "Biz de Sayın Öcalan'ın ideolojik çözümlemelerinden ve sunduğu perspektiflerden etkilenerek bu halkın iradesi olmaya karar verdik. Leyla Güven'in sözlerinin arkasındayız. Bu anlamda Leyla Güven'in talebi hepimizin talebidir. Bu tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecrit kalkana kadar eylem ve etkinliklerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Dağ, 5 ayrı kentte açlık grevi eylemi başlatıldığını ifade ederek, şunları söyledi: "Amed'de 16 kişi olarak eylemi başlatıyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkana kadar, ailesi ve avukatları ile görüştürülene kadar bu talebimizde ısrar edeceğiz. Kürt halkının önderi üzerindeki tecrit ile Kürt halkı yok edilmek isteniyor. Kürt halkı ve Kürt halkının önderi üzerindeki tecrit sona erene kadar, halkımızla birlikte direneceğiz. Bir kez daha tekrarlıyoruz; Leyla Güven'in talebi, gençlerin, kadınların talebidir. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bir an önce kaldırılmalıdır."

Açlık grevinin sona ermesi ardından tecridi protesto etmek ve Güven'e destek olmak amacıyla eylem ve etkinliklerin sürdürüleceği öğrenildi.

VAN'DA DA AÇLIK GREVİ BAŞADI

HDP Van İl Örgütü de iki günlük açlık grevi başlattı.

HDP Van il binasında düzenlenen eyleme HDP Van il eşbaşkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede,  DBP Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, HDP Van milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, DTK temsilcileri, belediye eşbaşkanları, TJA aktivistleri ve halk katıldı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, "AKP hükûmetinin 'Allah'ın lütfu' olarak değerlendirdiği 15 Temmuz Kürtlere yönelik savaş gerekçesine dönüştürmüştür. Sayın Güven, Sayın Öcalan’a yönelik tecridin şahsi değil tüm Kürt halkına yönelik olduğunu söyledi. Bir kadın olarak, bir Kürt bireyi olarak tecridi kabul etmeyerek süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girdi. Biz de bu onurlu duruşundan dolayı kendisini selamlıyor ve yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kendisinin bu duruşunu selamlıyor ve destek amacıyla burada iki günlük açlık grevine başlıyoruz" şeklinde konuştu.

Orhan, tecridin son bulması ve demokratik siyasetin önünün açılması için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Orhan, konuşmasının sonunda, Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasının ve Eş Başkan Bekir Kaya’nın rehin tutulmasının 2. yıl dönümü nedeniyle işgalci kayyum zihniyetini de kınadı.