Amed ve Batman'da kayıplar için buluşuldu

Amed ve Batman'da kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Eylemlerde, Mehmet Sıddık Öncü ve Abdurrahman Coşkun’un akıbetleri soruldu.

AMED
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, her hafta düzenledikleri eylemlerinin 542'ncisini dernek binasında düzenledi. Eyleme, kayıp yakınları ile İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Akademisyen Kerem Altıparmak, AKP'nin kurucu isimlerinden Fatma Ünsal Bostan ve insan hakları savunucuları katıldı. 
Eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, insan hakları savunucuları olarak '90’lı yıllarda Türkiye’nin özellikle Kürdistan coğrafyasında işlenen zorla kaçırma, faili meçhuller ve insanlığa karşı işlenmiş tüm suçların faillerinin yargılanması gerektiğini belirtti.  Zorla kaybedilenlerin akıbetinin ortaya çıkarılması ve bir bütün olarak geçmişle yüzleşilmesinin gerekliliğini vurgulayan Zeytun, toplumsal barışın ancak geçmişle yüzleşmeyle sağlanabileceğini söyledi.
İHD Genel Başkan Yardımcısı Kerem Altıparmak ise şöyle dedi: "Ülkemizde insan haklarının iyileştirilmesinden bahsediliyor. Yaygın ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmiş, insanlığa karşı bir suç olan kayıplarla ve bununla mücadele edilmeyen hiçbir yargısal ve hukuksal adım bir değişiklik getirmeyecek. Kayıplar meselesi bütün toplumun bir sorunudur."
Bu haftaki eylemde, 1993 tarihinde Amed'in Çınar ilçesinin Dikmetaş (Qerqatê) köyüne baskın düzenleyen askerlerce gözaltına alındıktan 13 gün sonra aileye öldüğü bildirilen ve cenazesinde işkence izlerine rastlanan Mehmet Sıddık Öncü’nün hikâyesi anlatıldı. 

BATMAN
Batman'da ise kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 448'inci hafta eylemini İHD Batman Şubesi'nde düzenledi. Eyleme Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ve insan hakları savunucuları destek verdi. 448 hafta açıklamasını yapan İHD MYK Üyesi Mehmet Sami Tangüner, kayıpların akıbetleri açıklanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 
Tangüner, Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Ulaş köyünde 29 Ekim 1995 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Abdurrahman Coşkun’un akıbetini sordu.