Amed ve Batman'da kayıplar için buluşuldu

Amed ve Batman'da kayıp yakınları ile insan hakları savunucularının adalet eylemleri devam etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 505’incisini düzenledi. İHD Diyarbakır Şube binasındaki eyleme kayıp yakınları, İHD yönetici ve üyeleri ile CHP Milletvekili Aziz Aydınlık da katıldı.

Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, "Bölgede yüzlerce insan güvenlik güçleri tarafından katledilerek insanlık suçu işlendi. Doğru olan bu insanlık suçu ile yüzleşmek ve hesap vermektir. Annelerin ahını alan bu sisteme karşı anneler, hesap sorma mücadelesinden asla vazgeçmeyecek. Bu suçunuzla yüzleşecek, hesap vereceksiniz" dedi.

MUHSİN TAŞ'IN KATLEDİLMESİ

İHD Amed Şubesi yöneticilerinden İrfan Ekinci, Şırnak’ta gözaltına alınan ve kaybedilen Muhsin Taş’ın hikayesini anlattı. 14 Ekim 1993 tarihinde Şırnak’ın Cudi Dağı’nda yürütülen bir operasyon sırasında bölgede bulunan Muhsin Taş’ın dizinden vurulduğunu belirten Ekinci, Taş’ın aynı saat 05.00 sıralarında Jandarma Binbaşı Cemal Temizöz emrindeki askerler tarafından gözaltına alındığını söyledi. Taş’ın saat 05.50 sıralarında Cizre Devlet Hastanesi'ne götürüldüğünü hatırlatan Ekinci, şunları aktardı:

“Taş, hastanede Dr. Palpas tarafından muayene edilir. Doktor, hastasına ilişkin hastanede tıbbi teçhizat bulunmadığı ve ortopedi uzmanı olmadığı gerekçesiyle yetkilere, Taş’ın Mardin’e gönderilmesi gerektiğini belirtir. Bunun üzerine aynı gün Şırnak İl Jandarma Komutanlığı’ndan Binbaşı Erol Tuna’ya teslim edilen Taş, Şırnak merkezine getirilir. Şırnak Askeri Hastanesi poliklinik kayıtlarına göre Taş, Dr. Can tarafından muayene edilir."

Ekinci, 9 Kasım 1993’te saat 16.30’da el yazısıyla yazılan ve Jandarma Grup komutanları Şeyhmus Kara, Burak Bauğra ve Tarık Göktürk tarafından imzalanan olay tespit tutanağına göre, Taş’ın Gabar Dağı’nda PKK sığınaklarını bulmak için yürütülen bir operasyonda yardım ederken kaçtığının belirtildiğini ifade etti. Ekinci, “Devlet yetkilileri, Taş Ailesi'nin koltuk değneksiz yürüyemeyen oğullarının engebelerle dolu dağlık bir alanda kaçtığına inanmalarını istediler. Ailenin devlet nezdinde yaptığı tüm yasal başvurular sonuçsuz kaldı. Uzun yıllar sonra AİHM, Türkiye’yi Muhsin Taş’ı zorla kaybettirmekten dolayı mahkum etti” diye konuştu.

BATMAN

Kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi'nde 411'inci kez bir araya geldi. Eylemde, Sur’da devlet güçlerince katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafı da taşındı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar, kayıp yakınları ve insan hakkı savunucuları katıldı.

Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Eş Başkanı Devran Yıldız, son haftalarda siyasetçilere ve özgür basın emekçilerine yönelik yapılan siyasi soykırım operasyonlarına tepki gösterdi.

YILMAZ GÜMÜŞ'ÜN HİKAYESİ

İHD Batman Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu Sözcüsü Zeki Tangüner, 1993 yılında kaybedilen Yılmaz Gümüş'ün hikayesini anlattı. İHD kayıtlarındaki baba Fahrettin Gümüş'ün aktarımlarını anlatan Tangüner, "Batman’da bir fotoğraf stüdyosunda çalışıyordu. 21 Ekim 1993 günü çalıştığı işyerinden, saat 09.00’da Yeşiltepe Mahallesi'ndeki bir ilkokulda fotoğraf çekimi yapmak için ayrılmıştı. O günden beri kendisinden haber alamadık. Babası Fahrettin Gümüş’ün aktardığına göre oğlum Yılmaz, kaybedilmeden 1 ay kadar önce Batman Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştı" diye konuştu. Gümüş'ün yıllarca oğlunu aradığını anlatan Tangüner, "Geçmişte olduğu gibi, bugün de siyasal iktidarın kim olduğuna bakmaksızın, aynı soruyu sormaya devam edeceğiz" dedi.