Amed Emek ve Demokrasi Platformu: Güven'in talebi kabul edilmeli

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Leyla Güven ve diğer tutsakların İmralı tecridine karşı taleplerinin yerine getirilmesini istedi. 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu ( KESK, DİSK, TTB, TMMOB), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı 65 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in direnişine ilişkin  DİSK/Genel İş 2 Nolu Şubesi’nde basın açıklaması düzenledi. “Tecrit kaldırılsın, ölümler olmasın” pankartının açıldığı etkinlikte konuşan Platform Eşsözcüsü Selvi Ok, en kutsal hak olan yaşam hakkına yönelik gerçekleştirilen bu eylemin doğuracağı sonuçların herkesi ilgilendirdiğini belirterek, "Kürt sorununun çözümü için diyalog alanları açılmalıdır. Yani toplumun, Sayın Leyla Güven‘in ve diğer tutsakların talepleri yerine getirilmelidir. Çok geç olamadan bir an evvel diyalog ve çözüm ortamının sağlanması için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

'SAĞLIKLARI KRİTİK DURUMDA VE EYLEM YAYILIYOR'

Geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen açlık grevlerinin sonuçlarını hatırlatan Ok, Güven'in sağlık durumunun kritik eşiğe geldiğini, bu açlık grevinin diğer cezaevlerine de yayıldığını ve yayılmaya devam edeceği eğiliminin görüldüğünü söyledi. 

Ok, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cezaevlerinde avukatların tutsaklarla yaptığı görüşmelerde ve baroya yapılan başvurulardan öğrendiğimiz bilgilere göre açlık grevine giren tutsakların temel haklarına saygı gösterilmediği, yeterli miktarda su, şeker tuz hayati öneme sahip B12 vitaminin verilmediğini öğrendik. Tansiyonlarının ölçülmediğini, ihtiyaçlarının karşılanmadığını, ilaç ve ihtiyaçları için bir muhatap bulamadıklarını, açlık grevinde olanların tecrit edilerek diğer hükümlü ve tutuklulardan ayrılarak tek başına bir odaya alındıkları aktarılmaktadır.”

Ok, cezaevlerinde görev yapan ve açlık grevcilerinin sağlığından sorumlu olan hekimleri Malta Bildirgesi’ne uygun davranmaya çağırdı. 

‘CEZAEVLERİ ZİYARET EDİLMELİ'

Platform Eşsözcüsü Selvi Ok, başta Tabip odaları olmak üzere insan hakları savunucularının, açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret muayene etmesinin sağlanmasını istedi.