Amed'e AKP'nin büyük 'yatırımı' bitti

Silivri'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük cezaevi olan T1 Kapalı Cezaevi Amed'de tamamlandı. 2080 kişi kapasiteli olan ve içinde Kadın ve Çocuk Cezaevlerinin de bulunduğu cezaevi kompleksi önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı'na devredilecek.

Cezaevinde yapılan hücrelerin bazılarının kapı ve duvarlarının izole edilerek ses geçirmez ve yalıtımlı oldukları ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı'nın programında ise Amed'de T1 Kapalı Cezaevi dışında T2 adıyla ikinci cezaevi de bulunuyor.

Amed'de E Tipi, D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi dışında, Türkiye'de Silivri'den sonraki en büyük cezaevi önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Başbakan Erdoğan'ın talimatı ile Kayapınar ilçesinde yapılan ve bin 413 dönüm arazi üzerine kurulu bulunan T1 Kapalı Cezaevi'nin inşaatı tamamlandı.

Bu yıl bitmeden Adalet Bakanlığı'a teslim edilmesi planlanan T1 Tipi Kapalı Cezaevi'nde 636'şar kişilik 2 blok cezaevi binası, 280 kişi kapasiteli Kadın Cezaevi, 288 kişi kapasiteli Çocuk Cezaevi, 240 kişi kapasiteli Açık Cezaevi bulunuyor.

BAKANLIK SİTESİNDE İKİNCİ T2 'MÜJDESİ'

Adalet Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde ise Türkiye'de bulunan cezaevlerinin kapasiteleri ve nerede bulundukları bilgisine yer verilirken, T1 Kapalı Cezaevleri'nin özellkleri de bulunuyor. T1 Kapalı Cezaevi özellikleri içerisinde cezaevi girişinde göz biyometrisi, binaya giriş-çıkışlarda eletronik arama amaçlı olarak kullanılan duyarlı kapılar ve X Ray cihazlarının da bulunduğu belirtiliyor.

Bakanlığın sitesinde ayrıca, yatırım programı kapsamında Amed'de T1 Cezaevi'nin yanı sıra T2 adıyla ikinci bir cezaevi projesinin bulunduğu belirtiliyor.

O HÜCRELERDE AMAÇLANAN NE?

Amed'de yapımı tamamlanan T1 Kapalı Cezaevi'nde çekilen fotoğraflarda, cezaevinin tamamen bittiği, sadece elektrik tesisatı, mobilya gibi eksikliklerin kaldığı görülüyor. Cezaevinde Kadın ve Çocuk cezaevlerinin bulunduğu, 1'er kişilik, 3'er kişilik, 8'er kişilik koğuşların yanı sıra bazı hücrelerin kapı ve duvarlarının izole edilerek ses geçirmez ve yalıtımlı oldukları, yatağın olmadığı, sadece alaturka tuvaletin bulunduğu da ortaya çıkıyor.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Eylül tarihinde Amed İstasyon Meydanı'nda yaptığı mitingde, 12 Eylül'e karşı direnişle anılan E Tipi Kapalı Cezaevi'ni yıkacaklarını ve yeni bir cezaevi yapacaklarını belirterek şunları söylemişti: "Aaah şu Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül sonrasında yaşananları bir anlatsa. Aaah şu 5. koğuşun duvarları dile gelse de ne işkenceler yapıldı, anlatsa. Diyarbakır Cezaevi’ni kapatıyoruz. Yeni cezaevini bir an önce yapacağız, biter bitmez de malum cezaevini yıkacağız. Orası artık varlığıyla sürekli bize 12 Eylül’ü hatırlatmasın istiyoruz."