Amed’deki işveren örgütlerinden belediyelerin gaspına tepki

Amed’deki 20 işveren örgütü, 3 belediyenin AKP tarafından gasp edilmesine tepki göstererek, “Demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez” açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) ve Tüm Sanayici İş Adamları Derneği’nin (TÜMSİAD) de aralarında olduğu 20 işveren örgütü, yaptıkları ortak açıklama ile HDP'li 3 belediyeye kayyum atamasını kınadı.

Kamuoyunun normalleşme beklediği bir dönemde, 31 Mart yerel seçimlerinde halkın oylarıyla seçilmiş Amed, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasını “Demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez” olarak yorumlayan işveren örgütleri, açıklamalarının devamında şunlara yer verdi: “Halk iradesi sandıklar vasıtası ile tecelli etmişken, hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan yöntemler kullanılarak seçilmişlerin yerine atanmışların görevlendirilmesi adalet ve demokrasi kavramlarıyla açıklanamaz. Ortak akıl ve sağduyuya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde; seçilmişlerin devam eden bir hukuki süreçle alakadar, idari bir tasarruf ile görevden uzaklaştırılmaları ortak akıl ve sağduyuyu yaralamaktadır. Yaşamakta olduğumuz her türlü siyasal, sosyal, ekonomik ve hukuksal sorunlarımızdan kurtulmanın yolunun daha çok demokrasi ve daha fazla özgürlüklerden geçtiğine inanmaktayız. Bu çerçevede, halkın iradesine saygı gösterilmesini, demokratik mekanizmaların işlevsel hale getirilmesini, hukuksal süreçlerin işletilmesini, ülkemizin ve coğrafyamızın daha fazla üretime, yatırıma, istihdam yaratılmasına ihtiyacı vardır. Toplumun tüm kesimlerini içerisine alan toplumsal barışı da sağlayacak yeni bir barış süreci için tekrar girişimlerde bulunulmasını ekmek kadar, su kadar elzem buluyoruz.”