Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Amed'de hayvancılık bitiriliyor

Mera-yayla yasakları, dışarıdan yapılan et ihracatı ve Kürt illerine uygulanan ekonomik ambargo, hayvancılığı bitiriyor.

AKP hükümetinin uyguladığı tarım ve hayvancılık politikası ile yayla yasakları, 'güvenlik bölgesi' ilanları en çok hayvancılığı vurdu.

Yoğun göç almaya devam eden Amed’de etin kilosu 50 ile 60 TL arasında satılıyor. Yoğun bir işsizlik ve yoksulluğun yaşandığı kentte halk neredeyse et yiyemez hale getirildi. Özellikle bahar aylarında işleri yoğunlaşan kasaplar, kesim için hayvan bulamıyor ve kepenk kapatıyor. Hayvancılığın bu hale gelmesinin nedenleri ise mera-yayla yasakları, dışarıdan yapılan et ihracatı ve Kürt illerine uygulanan ekonomik ambargo.

YASAKLAR HAYVANCILIĞI BİTİRİYOR

Amed’de Kasaplık yapan Hasan Dalmış, Kürdistan'da süren operasyonlar, yayla ve meralara getirilen yasaklar nedeniyle artık kesecek hayvan bulamadıklarını söyledi. 18 yaşında beri  kasaplık yapan Dalmış, “Et fiyatları 60-70 liraya dayandı. Kemikli etin fiyatı dahi artık 50 lira oldu. 30 kiloluk keçi yavrusunun fiyatı 700 liraya geldi. Bu durum en çok bizleri etkiliyor. Bölgedeki yasaklar hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Vitrinlerimize koyacak et bulamıyoruz. Yasaklar olmasaydı bugün etin kilosu 20 ile 25 lira olacaktı. Bizler bugün kiramızı dahi çıkaramıyoruz” dedi.

KENTE ARTIK HAYVAN GELMİYOR

Lice’den Amed göç eden Kasap Seyithan Bekiz, şunları söyledi: "Köylerimiz boşaltılmadan önce her köyde binlerce hayvan beslenirdi. Ancak köy boşaltmalarının ardından her taraf da yasaklandı. Köylerimize gidemez olduk. Amed'e artık hayvan gelmiyor. Eskiden hayvan pazarında Bedlîs, Sêrt ve Şirnex'ten sürüyle hayvan geliyordu. Bu kentteki yasaklar nedeniyle artık hayvan bulamıyoruz. Biz hayvan satıcıları ve kasaplar olarak çok zor durumdayız.”

EKONOMİK KRİZ VE YASAKLAR

20 yıldır kasaplık yapan Cengiz Aslan, hiçbir zaman böyle kötü bir durum yaşamadıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Artık ne kesilecek hayvan ne de et alacak yurttaş bulabiliyoruz. Ekonomik kriz ve bölgedeki yasaklar hayvancılığı bitirdi. Böyle giderse artık kasaplığı bile yapamayız. 40 yıldır topraklarımızda OHAL ve yasaklar var. Halk ve esnaf olarak zor durumdayız."