Amed Barosu'nun eski yönetimine soruşturma

Amed Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen ve eski yönetim kurulu üyeleri hakkında, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ihbarları üzerine "Türk milletini ve devletini aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef gösterdiği Amed Barosu eski Başkanı Ahmet Özmen ve eski yönetim kurulu üyeleri hakkında, BİMER'e çeşitli tarihlerde internet üzerinden yapılan şikayetler gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Amed Barosu tarafından 2016-2018 tarihleri arasında yaptığı bazı açıklamalar gerekçesiyle Baro eski Başkanı Ahmet Özmen, Yönetim Kurulu üyeleri Mahsum Batı, Nurşin Uysal, Cihan Ülsen, Sertaç Buluttekin, Muhammet Neşet Girasun, Serhat Eren, İmran Gökdere, Velat Alan, Ahmet Dağ ve Nahit Eren hakkında Türk Ceza Kanununun 301’inci maddesi kapsamında soruşturma açtı.

Baronun yaptığı ve suç isnatı olarak yer alan bazı şuçlamalar şöyle: Ermeni Soykırımı ile ilgili yapılan açıklama, baronun, HDP Milletvekili Osman Baydemir'in Meclis’te yaptığı konuşma nedeniyle Meclis içtüzüğü gereğince ceza almasıyla ilgili "Kürdistan ifadesini cezalandırma utançtır" başlıklı açıklama. Tutuklu ve hükümlülere tek tip elbise uygulaması zorunluluğu getiren 695 sayılı KHK'ya ilişkin yaptıkları açıklama, Hakkari'nin Kanireş bölgesinde SİHA'lar tarafından yapılan bombalama sonucu baba ve oğulun öldürülmesi olayında yaptıkları açıklamada "PKK'ye terör örgütü dememe".

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ifade veren Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu eski üyesi Nahit Eren ifadesinde, "Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldığım süre içerisinde suçlamaya konu edilen basın açıklamalarımızın ve hazırladığımız raporların tamamı, Avukatlık Kanunun 76'ncı maddesinde barolara yüklemiş olduğu 'İnsan haklarını savunmak ve korumak' sorumluluğu kapsamında gerçekleştirilmiş faaliyetler olup soruşturmaya konu açıklama ve raporların tamamının arkasında olup suçlamaları kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.

Eren sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda ise şunları belirtti: "Diyarbakır Barosu her şart ve koşulda insan haklarını savunmak ve korumak sorumluluğundan vazgeçmemiştir. Bu uğurda ağır bedeller ödemiş bir baro soruşturma tehdidiyle korkutulamaz. Yaptığımız her açıklamanın, hazırladığımız her raporun arkasındayız."