AKP tecavüzcüyü korucu yaptı!

Türk devleti, Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Saraçlı köyünde kimse koruculuğu kabul etmeyince, taciz ve tecavüzden sabıkalı olan kişiyi korucu yaptı.

Türk devleti, bütün askeri ve siyasi gücünü ortaya koyarak Kürdistan’da yürüttüğü özel savaş politikasına rağmen gerilla karşısında başarılı olamayınca, umudunu taciz ve tecavüzcülere bağladı. Özel savaş politikasının en şiddetli uygulandığı kentlerden birisi de AKP’nin gücünün yok denecek kadar az olduğu, Iğdır.

MUHTAR VE JANDARMA İLE KORUCULUK DAYATMASI

Türk devleti, özellikle 2016’nın yazından itibaren Iğdır merkez ve ilçelerine bağlı köylere koruculuk ve ajanlık dayatması yapıyor. Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemlerde sık sık ağırladığı muhtarları da yanına alan jandarma, koruculuk sisteminin girmediği köylere koruculuğu dayatıyor.

Iğdır’da koruculuk sisteminin dayatıldığı köylerden biri de, Terekeme halkının yoğunlukta yaşadığı Aralık ilçesine bağlı Saraçlı köyü. '90'lı yıllarda jandarma ve JİTEM’in tüm baskılarına rağmen koruculuk sistemini reddeden köy halkı, 6 aydan beri yine koruculuk dayatması ile karşı karşıya.

Geçtiğimiz Şubat ayında Aralık İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı, AKP’li köy muhtarı İ.G’yi de yanına alarak köye koruculuk dayatması başlatmıştı. Aylarca süren baskı ve tehditler karşısında 700 nüfuslu köyde sık sık köyün huzurunu bozan 3 kişi korucu olmayı kabul etmişti. Bu 3 kişiden ikisi, korucu olduktan kısa bir süre sonra silahlarını bırakarak istifa etmişti.

TECAVÜZDEN SABIKALI KİŞİ KORUCU YAPILDI

Köyden en az 10 korucu çıkarma isteyen Aralık İlçe Jandarma Karakol Komutanı, bu defa çareyi taciz ve tecavüzcüyü korucu yapmakta buldu. Daha önce taciz ve tecavüzden hüküm giymiş İ.Y korucu yapıldı.

İ.Y ile birlikte köydeki korucu sayısı ikiye çıkarken, komutanın köye koruculuk dayatması devam ediyor. Her fırsatta köy halkını korucu olmakla tehdit eden karakol komutanı, aynı zamanda köydeki birçok genci de köyde olup bitenler hakkında kendilerine bilgi vermek için zorluyor.

KÖY HALKI: KORUCULUĞU REDDEDİYORUZ

Güvenlik gerekçesiyle isimlerini vermeden konuya ilişkin ANF’ye konuşan köylüler, köylerine dayatılan koruculuk sisteminden büyük bir rahatsızlık duyduklarını ifade ederek, “Köy halkı olarak bugüne kadar koruculuk sistemini reddettik. Yıllardır bu köyde Terekeme ve Kürt olarak sorunsuz bir şekilde yaşadık. Bugün zorla korucu olmamız isteniyor, kimse korucu olmayınca köyün huzurunu bozan insanlar korucu yapılıyor” dediler.Sol hareketlere yakınlığı ile bilinen Saraçlı köyüne uygulanan koruculuk dayatmasına yönelik ANF’nin daha önce yayımladığı habere aşağıdaki linkten ulaşılabilir: https://anfturkce.net/guncel/karakol-komutani-ve-muhtar-tehdidiyle-koruculuk-dayatmasi-85956