AKP’nin seçim planı: Böl, parçala, yönet!

Seçimlerde Van’da istediği sonucu bir türlü elde edemeyen AKP, şimdi de Van’ın haritasını değiştirerek yerel seçimlerde sonuç almaya hazırlanıyor.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir türlü istediği seçim sonuçlarını elde edemediği için "En çok üzüldüğüm illerin başında geliyor" dediği Van’da yerel seçimlere ilişkin AKP cenahındaki hazırlıklar sürüyor. Geçtiğimiz seçimlerde sandık taşıma planını devreye koyan AKP şimdi de merkez ilçe sayısını arttırarak Kürdistan'da HDP’yi yenmeyi amaçlıyor. AKP'nin yerel seçimlere ilişkin hazırladığı plana göre, merkez ilçe sayısı 4'e çıkarılacak.

Plana göre HDP’nin oy depoları olan Yeni Mahalle, Karşıyaka, Hacıbekir, Fırat ve Süphan mahalleleri Erek ilçesi yapılarak, HDP’nin büyük merkezi ilçeler İpekyolu ve Edremit’te zayıflaması sağlanacak. İpekyolu ve Edremit’i kazanmayı amaçlayan AKP, Erek adı altında bir mahalleyi de HDP'ye bırakarak bu şekilde Van’ı bölüp, parçalayıp, yönetmeyi planlıyor.

VAN'DA AKP'YE YAKIN YAYIN ORGANLARI GÜNLERDİR BU PLANI YAZIYOR

AKP’nin yerel seçimlerde hedeflediği planına ilişkin bilgi veren DBP’li Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı Cahit Bozbay, toplumu siyasal, sosyal, ekonomik durumlarına göre ilçelere ayırmanın bölücülük olacağını savundu. Oy kaygısı ile yapılan böylesi çalışmaların tehlikeli sonuçlar doğuracağını ifade eden Bozbay, bazı ilçeleri de nüfus ve coğrafik olarak küçültmenin ilçe halkına zarar vereceğini kaydetti.

Bu tür bölünmelerin AKP’lilerin kendilerine oy getireceği beklentisinin de yanıltıcı olduğunu Bozbay, "Masalarında Van’ı kazanmak için A, B, C planlarının olduğunu biliyoruz. Erdoğan da özellikle Van Belediyesi'ni çok istiyor. Bu birçok defa kamuoyuna da yansıdı. Ancak ne yaparlarsa, yapsınlar sonuç yine değişmeyecek. Tüm baskı ve şiddet ortamına rağmen Van halkı 24 Haziran seçimlerinde tavrını net bir biçimde ortaya koydu. Yerel seçimleri masa başında kazanmaya çalışmak ile hilelere şimdiden başladılar" diye konuştu.

AKP HİLELERE ERKEN BAŞLADI

HDP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Azim Yacan ise, Van'da istediği sonuçları elde edemeyen AKP'nin çeşitli hile ve komplo girişimleriyle sonuç almaya çalıştığını ancak yine de başarılı olamadığına dikkat çekti. AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde de yine aynı yolu deneyeceğini kaydeden Yacan, "Büyükşehir Yasası ile 3'e ayırdıkları Van’ı şimdi 2019 yerel seçimlerinde 4’e bölmeye çalışıyorlar.

Bizim Van’da ve dış ilçelerde genel bir üstünlüğümüz var. Dolayısıyla yeniden bazı plan ve hileler üzerinde çalışıyorlar. Yereldeki AKP yöneticileri Erdoğan’a yaranmak istiyor. 24 Haziran’dan sonra Erdoğan’a HDP halkı tehdit ediyor, tehditle oy alıyor diyerek onu inandırdılar ama 24 Haziran’da böyle olmadığı ortaya çıkınca şimdi yeniden kentin imarıyla oynuyorlar, insanlarımızı ayrıştırıyorlar" ifadelerini kullandı.

SİYASİ HEDEFLERİ İÇİN YURTTAŞLARI MAĞDUR EDİYORLAR

Bir ilçeyi yeni baştan yaratmanın, belediye kurmanın o kadar kolay bir mesele olmadığını vurgulayan Yacan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi siyasi ihtiraslarına göre harita çizmek, yeniden idari yapı oluşturmak halkımızı sadece mağdur ediyor. Gerçeği çarpıtmaya çalışıyorlar, boş bir çabadır.

AKP’nin Kürt halkı nezdinde bir geçerliliği kalmamıştır. Sürekli hizmet politikası ürettiklerini söyledikleri Van’da halk yoksullukla mücadele ediyor, anadilini özgürce konuşamıyor. Sadece 6 seçim sonucuna baksınlar. Baskıya, engellemelere rağmen kim kazanmış bunun istatistikleri ortadadır. Ama belli ki durmayacaklar ve yeni planlar yapmaya devam edecekler."