AKP’nin ranta çevirdiği hastanede sıkıntılar bitmiyor

AKP’nin Erciş’te her seçim döneminde açılışını yaptığı Erciş Devlet Hastanesi’nde doktor ve sağlık personeli eksikliğinin yanı sıra hastalar birçok sıkıntı ile karşılaşıyor.

AKP’nin rantı haline geldiği Erciş Devlet Hastanesi’nde sıkıntılar bitmiyor. AKP tarafından her seçim öncesi açılışı yapılıp seçimden sonra yeniden kapatılan Erciş Devlet Hastanesi’nde doktor ve sağlık personeli sıkıntısının yanı sıra, hastanenin kaloriferlerinin yanmaması nedeniyle hasta ve hasta yakınları soğukta bekliyor. Saatlerce hastane koridorlarında soğukta bekletilen hastaların çoğu doktor yetersizliği nedeniyle muayene olamadan hastaneden ayrılmak zorunda kalıyor.

Hastanede hemen hemen tüm branşlarda ya doktor eksikliği bulunuyor ya hiç doktor bulunmuyor. Özellikle Kadın Doğum ile çocuk, kardiyoloji, nöroloji, beyin cerrahi bölümlerinde doktor eksikliği nedeniyle hastalar Van merkeze gitmek zorunda kalıyor. Üroloji, Kardiyoloji, nöroloji, beyin cerrahi ve gibi birçok bölümde sadece bir doktor bulunuyor. Bu bölümlerdeki doktorların çoğunun da tayinlerini çıkartıp gidecekleri belirtiliyor.

KÜRT DOKTORLARIN ATAMALARI ENGELLENİYOR, MESLEKTEN MEN EDİLİYOR

200 bin nüfuslu Erciş ilçesi ile çevresinde bulunan Patnos, Adilcevaz, Muradiye ve Çaldıran gibi çevre ilçelerinde binlerce hasta da Erciş geliyor. Hastanede yeterli sağlık hizmeti olmadığı için on binlerce kişi mağdur ediliyor. Kürdistan'da bulunan Kürt doktorlar KHK ile ihraç edilirken, tıp fakültesini bitiren binlerce Kürt doktorun ise AKP tarafından ataması engelleniyor, “Güvenlik soruşturması” adı altında görevlerinden men ediliyor. Bu sıkıntılar nedeniyle hastanede muayene olmak ise hemen hemen imkansız. Doktor eksikliğinden dolayı hastanede sıra almak mucize gibi bir şey.

Ağır bir hasta bile muayene sırası için en az bir ay beklemek zorunda. Şanslı olup sıra alan hasta ise, doktorun işe gelip gelmediğine bağlı. Günlerce hatta aylar önce sıra alan bir hasta, muayene geldiği zaman da doktoru yerinde bulamıyor. Hastanede denetim olmadığı için, doktorların çoğu sabah saat 9 ile 17 arasında çalışması gerekirken, doktorları mesai saatleri içinde bulmak neredeyse imkansız. Doktorların hastanede 6 ile 7 saat çalışması gerekirken, Erciş Devlet Hastanesi’nde doktorların 3-4 saat çalıştıkları, bazı günler ise hastaneye uğramadıkları belirtiliyor.

‘HASTANEDE SAATLERCE SOĞUKTA BEKLİYORUZ’

Kürdistan’daki hastanelerde çalışan Kürt doktorları ve diğer çalışanları işinden eden AKP'nin, yerel seçimlerde Kürtlerden oy istemesi ise tepkilere neden oldu. Ercişli birçok kişi, AKP’nin Erciş Devlet Hastanesi’ni rantı haline getirdiğini belirterek, hastanenin boş bir binadan ibaret olduğunu söyledi. AKP’nin insanın sağlığı üzerinde bile rant sağlamaya çalıştığını dile getiren bir Ercişli tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bugüne kadar Erciş Devlet Hastanesi’ni defalarca açıp kapattılar. Bu yollarla bizleri kandıracaklarını sanıyorlar.

Bugün Erciş’te boş bir bina yapmışlar. Binanın içinde sağlık personeli bulunmuyor. Hastaneye geldiğimizde hastanenin için bir çalışan personel görmek mümkün değil. Ayrıca hastanede doktor eksikliği var. Eğer doktor bulup muayene olursanız, kendinizi çok şanslı hissetmelisiniz. Ayrıca hastanede saatlerce kuyrukta muayene sırası için bekliyoruz. Hastanede kaloriferler olmadığı için saatlerce soğukta beklemek zorunda kalıyoruz. Mesai saatlerinde doktoru bulamıyoruz. Burada herkes kendi kafasına göre hareket ediyor. Burada hastaları düşünen yok."