AKP’nin ölüm yoluna çevirdiği karayolu

AKP-MHP iktidarı tarafından 20 yıldır rant yoluna çevirdiği ve bitirilmeyen Van-Hakkari Karayolu’nda hemen hemen her gün ölümlü kazalar meydana geliyor.

Van-Hakkari yolunda hemen hemen her gün ölümlü kazalar yaşanırken, dağlarda yuvarlanan kayalar nedeniyle birçok kaza meydana geliyor. Yaşanan kazalarda onlarca yurttaş yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı. Karayolunda  ayrıca kaya düşmesine karşı çelik tellerle önlem alınmadığı için bu güne kadar bir kişi hayatını kaybetti, 30'a yakın kişi yaralandı, 20'ye yakın araç ise ağır hasar gördü.

20 YILDIR BİTİRİLMEYEN YOL

Van ile Hakkari arasındaki 200 kilometrelik yolda 20 yıldan fazladır yol genişletme çalışması sürüyor. Yolun çok az bir kısmı tamamlarken, geri kalan kısımlar ise toprak, çukur ve tek şeritten oluşuyor. Yine karayolunda bulunan birçok karakol ve arama noktalarının güvenlik ve yol kontrol amacıyla yola bırakılan bariyerler nedeniyle yolun daha daralmasına ve kazaların meydana gelmesine neden oluyor.

Van-Hakkari ve Van Yüksekova arasında 10 yıldan fazladır devam eden tünellerinde bitirilmemesi de kazaların bir diğer nedeni. Tünellerin bitirilmesi halinde birçok ölümlü kazaların önüne geçilecek. AKP ve yandaşları tünelleri ve karayolu çalışmaları bilinçli bir şekilde uzatarak, rant alanı haline getirdi. Van-Hakkari Karayolu’na rant alını haline getiren AKP ve yandaşları, bu yolu ölüm yolu haline getirdi. 20 yılda Van-Hakkari Karayolu’nda yüzlerce ölümlü kaza meydana geldi. Bu kazalarda her yıl onlarca sivil yurttaş yaşamını yitirdi yüzlercesi yaralandı.

2022 YILINDA MEYDANA GELEN BAZI ÖLÜMLÜ KAZALAR

10 Aralık 2022 yılında Van-Hakkari karayolunda 2 otomobilin karıştığı trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti 2'si ağır 6 kişi de yaralandı.

Yine Aralık ayında Hakkari yolunda Aralık ayında yaşanan kazada 1 kişi öldü, 13 kişi yaşamını yitirdi.

27 Eylül 2022 yılında Hakkari-Van Zernek Barajı mevkiinde yaşanan kazada  5 kişi yaralandı.

11 Mayıs 2022 yılında Hakkari-Van Karayolunda meydana gelen kazada 2 kişi öldü, 5 kişi ağır yaralandı.

20 Mart 2022 yılında Van-Hakkari yolunda yaşanan kazada 2 kişi yaşamını yitirdi.

20 mart 2022 yılında yaşanan kaza da 12 kişi yaralandı.

21 Mayıs 2022 yılında Van-Hakkari karayolunda yaşanan kaza da 3’ü ağır 13 kişi yaralandı.

16 Aralık 2022 yılında meydana gelen kaza da 2 kişi ağır yaralandı.